Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.08.2020.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Al Dahra ulaže 173 mil EUR u najmoderniji poljoprivredni kompleks u ovom dijelu Evrope - Do kraja 2022. u blizini Beograda niču fabrika stočne hrane, farme, biogasne elektrane...

Izgled buduće fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu
Izgled buduće fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu (Foto: Bauprojekt/Urbanistički projekat, screenshot)
Kompanija Al Dahra Srbija namjerava da do kraja 2022. uloži 173 mil EUR u izgradnu poljoprivredno-industrijskih kompleksa na teritorijama beogradskih opština Palilula i Surčin u Pančevačkom ritu.

Ovo je navedeno u dokumentaciji Urbanističkog projekta izgradnje kompleksa fabrike za preradu stočne hrane koja će, kako je eKapija nedavno najavila, graditi u Kovilovu, na prostoru kompleksa nekadašnjeg PKB-a.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donjet krajem jula 2020. godine, a koji je dio projektne dokumentacije, navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi fazno, u dvije etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 mil EUR.

Ulaganje Al Dahre je Vlada u svom zaključku, imajući u vidu visinu planiranih ulaganja i stvaranja novih radnih mjesta za visokostručne mlade kadrove, proglasila investicijom od značaja za Srbiju.

U prvoj etapi podrazumijeva izgradnju četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, gradnju fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smještaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnju kompleksa centra za poljomehanizaciju. Biogasna postrojenja biće sastavljena iz postrojenja za proizvodnju biogasa i postrojenja za proizvodnju struje iz biogasa, koja će zajedno činiti elektrane na gas i isporučivati električnu energiju u javnu mrežu.

Građevinski radovi na prvoj etapi investicije, kako je navedeno u projektu, započeće u avgustu ove godine i biće završeni u oktobru sljedeće.

U drugoj etapi Al Dahra namjerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja i rekonstruiše postojeće proizvodne objekte.

U Zaključku je navedeno da Al Dahra Srbija trenutno ima stočni fond od 6.399 krava, sa ukupnim brojem grla od 17.298, a da je tokom ove godine već ugovorila 612 visokosteonih junica vrhunske genetike, te da je više od polovine tog uvoza već realizovano.

Navodi se i da kompanija na području Pančevačkog rita posjeduje 16.700 ha zemljišta i veliki broj objekata, te da pored izgradnje novih proizvodnih objekata namjerava i da infrastrukturno opremi teritoriju ovog dijela gradske opštine Palilula, ulažući tako u razvoj i modernizaciju cjelokupnog područja.

Investicije su planirane u prigradskim naseljima Besni Fok, Kovilovo, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Dunavac, Padinska Skela i Vrbovski.

- Sa završetkom planiranih investicija očekuje se da Al Dahra Srbija formira najmoderniji poljoprivredni kompleks u ovom dijelu Evrope, na površini od 44.661 ha – stoji u Zaključku Vlade.

Dodaje se da je u toku i izrada Plana generalne regulacije za područje Opštine Palilula van obuhvata Generalnog plana Beograda 2021.

Kada je riječ o izgradnji fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu, urbanističkim projektom, koji je izradila firma Bauprojekt iz Beograda, predviđeno je da ovaj kompleks bude izgrađen na 556.608 m2, a sadržaće dvije proizvodne hale za dvije procesne linije za proizvodnju stočne hrane postupkom obrade lucerke koja se uzgaja u okviru poljoprivrednog gazdinstva Al Dahra Srbija, kao i 8 skladišta i pratećih objekata.

Dodaje se se stočna hrana proizvedena u fabrici dijelom koristiti direktno za ishranu stočnog fonda Al Dahra Srbije, a dijelom će biti namijenjeni tržištu.

- Nakon izgradnje fabrike, na većem dijelu katastarske parcele u Kovilovu predviđene za gradnju i dalje će ostati šuma, a planirana je i sadnja zelenog pojasa zaštite okoline oko cijelog kompleksa – stoji u projektu.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE