NavMenu

Španija investira 316 mil EUR u zelenu energiju

Izvor: Capital Ponedjeljak, 10.08.2020. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Krećući se stopama Belgije, Austrije i Švedske, Španija teži da svoj energetski miks potpuno dekarbonizuje i da proizvodi isključivo čistu struju do 2050.

Belgija, Austrija i Švedska su već zatvorile sve elektrane na ugalj na svojim teritorijama.

Španija se trenutno nalazi na otprilike pola puta. Kako bi nadomjestila odsustvo uglja u svom energetskom miksu, Španija je najavila da će uložiti 316 mil EUR u razvoj projekata s fokusom na korišćenje obnovljivih izvora u zemlji.

Kako je saopštilo špansko Ministarstvo ekološke tranzicije, novčano će biti podržani projekti u sektoru zelene termalne energije, uključujući toplotne pumpe i elektrane sa koncentrovanim sunčevim zračenjem.

Španija će novčano podržati i skladištenje energije u sklopu vjetroparkova i fotonaponskih sistema. Kako bi dobili sredstva vlade na raspolaganje, projekti će morati da ispunjavaju određene kriterijume, kao što su lokacija, priroda tehnologije i u kojoj mjeri mogu da doprinesu smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Vlada je naglasila da će prednost imati oni projekti koji su smješteni na mjestima zatvorenih elektrana na ugalj.

Prema klimatskim i energetskim zakonima, emisije gasova sa efektom staklene bašte bi na tlu Španije trebalo da budu smanjene za 90% do polovine vijeka u poređenju sa vrijednostima izmjerenim 1990. godine. Kako bi postigla ovaj ambiciozan cilj, vlada se takođe obavezala na izgradnju vjetroelektrana i solarnih elektrane snage 3.000 MW u narednih desetak godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.