Izvor: biznis.ba | Subota, 08.08.2020.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podsticaje u Brčkom dobiće samo redistrovana gazdinstva

(Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Skupština Brčko distrikta BiH je po žurnom postupku usvojila Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na poticaje imati proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava prije nastupanja godine za koju ostvaruju pravo na poticaj.

– Intencija je da se ovim izmjenama pokuša suzbiti hiperprodukcija ili svakodnevno formiranje poljoprivrednih gospodarstava koja ne prate proces zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Imamo sve veći broj nezaposlenih na birou koji koriste razne beneficije, a ne zapošljavaju se u oblasti u kojoj koriste poticaje – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Pojasnio je da je također intencija izmjena ovog zakona da se, kao i kod socijalnih davanja, želi osigurati da se poticaji odobravaju onima koji imaju prebivalište u Brčko distriktu minimalno pet godina jer ljudi zbog beneficija uzimaju prebivalište u Distriktu iako tu ne žive.

– Ovim više štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati poticaje. Osjećaj i vlasti i građana je da veliki dio novca za poticaje odlazi u susjedne općine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi – rekao je predsjednik Kadrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.