Izvor: Glas Srpske | Petak, 07.08.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

E-uputnice postaju praksa u RS - Integrisani zdravstveni informacioni sistem prvo u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici

(Foto: Freedomz/shutterstock.com )
Elektronske uputnice, recepti i zdravstveni kartoni od sredine avgusta postaće praksa u javnim zdravstvenim ustanovama u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici, koje prve u Srpskoj prelaze na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) zahvaljujući kojem će domaće zdravstvo biti brže, dostupnije i efikasnije.

Uvođenje IZIS-a jedan je od najvećih i najsloženijih projekata kojem je Srpska pristupila, a njegove prednosti, osjetiće ne samo zdravstveni sektor, već i svaki pacijent. Vrijednost projekta, za koji je zadužen Fond zdravstvenog osiguranja, iznosi 22,9 mil KM bez PDV-a.

- Na novi sistem rada prelazi bolnica Gradiška, te tri pripadajuća doma zdravlja, Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. To znači potpuni prelazak na e-uputnice, e-recepte i e-kartone, a uporedo s tim počeće podjela besplatnih elektronskih kartica za osiguranike. Elektronske kartice dobiće i ljekari, a pomoću njih će jednostavno pristupati aplikaciji - rekli su u Fondu i dodali da će na IZIS postepeno prelaziti i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Navode da je uvođenju IZIS-a prethodilo instaliranje hardvera u primarni i sekundarni data centar u Banjaluci i Bijeljini, te potpuna komunikaciona uvezanost i testiranje sistema za ove četiri ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstva Dejan Kusturić kaže da će prelazak na novi sistem u početku biti težak, ali da se nada da neće biti problema koji je ometati pružanje zdravstvene zaštite.

- Važno je da svi u punom kapacitetu koristimo IZIS i da shvatimo njegov značaj, jer svi ćemo od ovoga imati koristi i bolji i efikasniji sistem - istakao je Kusturić i naglasio da će ustanove u narednim godinama imati besplatno održavanje i servisiranje, što će im ostaviti prostora za druge rashode i usmjeravanje novca u bolju zdravstvenu zaštitu.

Za bolnicu Gradiška ovaj korak znači prelazak sa pisaćih mašina na računare i profesionalne tablete, jer do sad nisu imali nikakav informacioni sistem.

- Plan je da 17. avgusta pređemo na IZIS koji će poboljšati kvalitet usluga. Mogući su problemi u početku jer je to za nas nov sistem rada. Vjerovatno ćemo dok se ne uhodamo uporedo primjenjivati novi i stari sistem rada - rekao je v. d. bolnice Rajko Dodik.

Direktor srbačkog Doma zdravlja Mirko Stojić ističe da je novi sistem znatno bolji i sveobuhvatniji u odnosu na postojeći.

- Oprema koju smo dobili je dobra i dobili smo je besplatno, što je za nas od izuzetnog značaja sa finansijskog aspekta - rekao je Stojić.

Predstavnik kompanije MMS Code, koja radi na projektu, Slavko Bojić kaže da će ovo preduzeće obezbijediti resurse i podršku u radu zdravstvenim ustanovama u slučaju eventualnih teškoća u primjeni.

- Bez obzira na ugovorene obaveze, imaćemo naše ljude na terenu koji će pomagati medicinarima u korišćenju sistema. Pružaćemo im realnu podršku i raditi na unapređenju sistema, uvažavajući sve pozitivne prijedloge - rekao je Bojić.

Bolnica i tri doma zdravlja dobili su modernu računarsku opremu u trajno vlasništvo, a završene su i sve pripremne radnje, kao što je donošenje određenih uputstava, procedura i slično.

Prednosti IZIS-a

- zdravstvene ustanove će imati uvid u medicinske podatke pacijenta što će spriječiti dupliranje, smanjiti troškove i nepotrebna maltretiranja pacijenata,

- osiguranici će dobijati račun o pruženim uslugama, što će smanjiti mogućnost zloupotreba

- biće omogućeno praćenje potrošnje lijekova, stanje zaliha

- smanjiće se čekanje na dijagnostičke i terapijske procedure,

- praćenje medicinskog stanja pacijenata biće adekvatnije jer će biti vidljive sve promjene čime će se poboljšati kvalitet liječenja

- uvođenje e-recepta, osim što će smanjiti "šetnju" pacijenata, dovešće i do smanjenja troškova usljed izbacivanja iz upotrebe papira,

- uvođenje e-kartice smanjiće gužve u administraciji jer se ukidaju ovjere,

- implementacijom IZIS-a ministarstvo će imati potpunu kontrolu nad brojem radnika, njihovu strukturu, stručnu osposobljenost, poziciju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE