NavMenu

Pad prihoda ŽRS posljedica sveopšteg poremećaja na tržištu - Nakon restrukturisanja smanjiće se obaveze i troškovi poslovanja

Izvor: Glas Srpske Petak, 07.08.2020. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Javno preduzeće Željeznice Republike Srpske (ŽRS) u ovoj godini bilježi gubitak od 10.003.398 KM, što je posljedica sveopšteg poremećaja na tržištu uzrokovanog pojavom pandemije virusa korona, rečeno je Srni iz ove kompanije.

Na negativno poslovanje ŽRS-a uticao je i rast troškova amortizacije zbog aktiviranja znatnog iznosa investicija u 2019. godini, kao i rast troškova radne snage usljed usklađivanja plata zaposlenih sa rastom najniže plate u Republici Srpskoj.

Iz ove kompanije navode da ukupne obaveze za prvih šest mjeseci ove godine iznose 337.917.000 KM, što je za 944.000 KM više nego u istom periodu lani kada su iznosile 336.973.000 KM. Ukupne obaveze za posmatrani periodu u 2018. godini iznosile su 379.984.000 KM.

Na dugoročne obaveze-dugoročne kredite odnosi se 87.477.000 KM, a na kratkoročne 250.440.000 KM.

Iz ŽRS-a pojašnjavaju da u okviru kratkoročnih obaveza dominiraju obaveze prema Vladi Republike Srpske u iznosu od 224.372.000 KM, koje su nastale jer Željeznice nisu u mogućnosti da izmiruju kreditne obaveze prema EIB, EBRD, te vladama Poljske, Srbije i Portugala, nego to čini Vlada kao garant ugovora.

- Riječ je o kreditima koji su korišteni za obnovu infrastrukturnih kapaciteta, te određenim dijelom za obnovu vučenih i radioničkih kapaciteta - navode iz kompanije.

Iz ŽRS najavljuju da će po završetku realizacije projekta restrukturisanja doći do smanjenja obaveza Željeznica koje imaju prema Vladi Republike Srpske, kao i do smanjenja troškova poslovanja.

- Ostale kratkoročne obaveze, Željeznice Republike Srpske izmiruju u zadatim rokovima i u ovom trenutku nema neizmirenih obaveza prema radnicima, dobavljačima i Poreskoj upravi - navode iz komapnije.

Rješenjem Osnovnog suda u Doboju od 16. marta otvoren je postupak finansijskog restrukturisanja Željeznica Republike Srpske, a planom finansijskog restrukturisanja predviđeno je da se navedene obaveze prema Vladi Srpske konvertuju u kapital i na taj način izvrši i vlasničko restruktuiranje ŽRS-a.

Iz ŽRS-a ocjenjuju da će se na ovaj način rasteretiti bilansi ove komapnije i učiniti veliki korak ka uspostavljanju finansijske ravnoteže, što je i jedan od ključnih ciljeva projekta restruktuiranja.

Ukupan prihod Željeznica RS u prvih šest meseci 2020. godine iznosi 29.497.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 46.724.000 KM. Ukupan prihod u posmatranom periodu za 2018.godinu iznosio je 30.698.000 KM.

- Imajući u vidu da su Željeznice Republike Srpske u prvoj polovini 2019. prihodovale sredstva Vlade Republike Srpske po osnovu donacija u iznosu od 11.471.000 KM, a prema instrukciji Ministarstva finansija , što nije bio slučaj u prvom polugodištu 2020. godine, kao ni u prvom polugodištu 2018. godine, proizilazi da je bez ovog prihoda ukupan prihod ostvaren u prvom polugodištu 2020. približno u nivou ostvarenog u prvom polugodištu 2018. godine - navode iz ove kompanije.

U obrazloženju se navodi da je riječ o donaciji-državnim davanjima po projektu restruktisanja Željeznica Republike Srpske koji se finansira kreditnim aranžmanom Svjetske banke.

Iz ŽRS-a navode da zaključno sa junom ukupni akumulirani gubitak ove kompanije iznosi 91.876.000 KM i da je smanjen u odnosu na ukupan akumulirani gubitak za isti period 2018. godine.

- Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreću u 2020. godini, Željeznice RS proces restrukturisanja preduzeća sprovode predviđenom dinamikom i on će biti okončan u zadatim rokovima, te će se poslovanje u narednoj poslovnoj godini provoditi po novom sistemu, što za krajnji cilj treba da ima pozitivne efekte i rezultate poslovanja - poručuju iz ovog preduzeća.

Iz ove kompanije ističu da je, u vremenima svopšteg otežanog poslovanja te provođenju značajnog projekta restrukturisanja preduzeća, pred menadžmentom Željeznica Repulike Srpske kao primarni zadatak očuvanje, povezivanje i integrisanje svih raspoloživih potencijala.

- To će, verujemo, u budućnosti doprinijeti njenoj kvalitetnoj organizacijskoj strukturi, finasijskoj samoodrživosti i pozitivnim rezultatima poslovanja - poručuju iz ŽRS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.