Izvor: eKapija | Petak, 07.08.2020.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dogovoren način finansiranja, projektovanja i izgradnje autoputa Brčko-Bijeljina-Rača

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice autoputa Brčko–Bijeljina–Rača.

Vlada Republike Srpske je saglasna da se finansiranje, projektovanje i izgradnja dionice auto-puta Brčko–Bijeljina-Rača realizuje putem takmičarskog dijaloga u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama. Ukupna procijenjena vrijednost kapitalne investicije iz ove Odluke je 750.000.000 KM, a tokom takmičarskog dijaloga biće izdefinisani svi aspekti finansiranja, projektovanja i izgradnje.

Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine predviđa se dugoročni razvoj mreže javnih puteva s ciljem poboljšanja međunarodnog, regionalnog i unutrašnjeg transporta, te se između ostalog predviđa i projekat izgradnje autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom.

Akcionim planom izgradnje autoputeva određeno je da će se dionica autoputa Vukosavlje–Brčko–Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom u dužini od oko 70 km realizovati kroz izgradnju dvije dionice autoputa i to dionicu Vukosavlje-Modriča-Brčko u dužini od 33 km i dionicu Brčko-Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom u dužini od 37 km, te da je rok realizacije izgradnje istih dionica autoputa period od 2020. do 2030. godine.

Početak ovog autoputa je na istočnoj administrativnoj granici Brčko Distrikta, dok je završetak na državnoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u mjestu Rača.

Svrha projekta izgradnje autoputa Brčko-Bijeljina-Rača je da omogući bolje povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske, uključujući i povezivanje sa Republikom Srbijom, razvoj lokalnih zajednica kao i razvoj lokalne i regionalne ekonomije, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Između Republike Srbije i BiH potpisan je Sporazum o saradnji na realizaciji projekta autoputa/brzog puta Sarajevo–Beograd–Sarajevo kojim je definisana izgradnja međudržavnog mosta na lokaciji Rača/Sremska Rača, a čiju izgradnju finansira Republika Srbija. Republika Srbija je započela izgradnju autoputa od Kuzmina do Sremske Rače.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.