NavMenu

Nova pista na aerodromu Nikola Tesla za dvije godine, treći sprat za putnike u dolasku

Izvor: Tanjug Petak, 07.08.2020. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: saiko3p/shutterstock)
Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu za dvije godine dobija novu pistu od 3,5 kilometara, najavio je za Tanjug direktor te kompanije za tehniku Nikola Brus.

Radovi na novoj, umetnutoj pisti su u toku, uprkos situaciji sa koronom, a u toku su i drugi radovi na modernizaciji i proširenju kapaciteta aerodroma.

Brus najavljuje da će kompanija Vinci airports, koncesionar beogradskog aerodroma, investirati više od 730 mil EUR u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a najveći dio radova biće, kako navodi, završen u naredne tri godine.

To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu pistu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mjesta za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom će dobiti umetnutu pistu, koja će biti za oko 100 metara duža i nalaziće se između postojeće piste i rulnih staza.

- Početkom godine počeli smo pripremne radove (iskop zemlje) i umetnuta staza biće završena u naredne dvije godine. Nova staza imaće isti kapacitet operacija poletanja i slijetanja, kao i postojeća, a njena glavna svrha je da posluži kao glavna pista tokom dubinske rekonstrukcije postojeće, bez uticaja na polijetanje i slijetanje - kaže Brus.

Nova pista će se koristiti kao paralelna rulna staza i kao alternativna poletno sletna staza u slučaju nekog događaja na glavnoj pisti, kaže Brus i dodaje da će to povećati operativne kapacitete aerodroma. Inače, postojeća glavna pista od izgradnje nije nikad kompletno renovirana.

Brus navodi da je kompanija Belgrade Airport početkom godine započela radove na modernizaciji i proširenju aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, da su radovi na mnogim pozicijama u toku i da se odvijaju po planu.

Glavni radovi su vrijedni skoro pet milijardi dinara i biće završeni do kraja 2022. godine, naveo je Brus.

Objašnjava da je proširenje fingerskog hodnika C dio prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala. Radovi su započeti 4. marta, a završetak se očekuje u septembru ili oktobru 2021.

- Prva faza radova na terminalu podrazumijeva dogradnju i rekonstrukciju terminala površine oko 27.000 m2. U okviru ove faze će biti proširen fingerski hodnik C, koji će imati dodatnih osam izlaza za ukrcavanje u avion opremljenih aviomostovima, četiri izlaza za ukrcavanje putnika u udaljene parkirane avione, dodatni krovni koridor za dolazeće putnike i konfiguraciju otvorenog prostora čekaonica za ukrcavanje i zona za kretanje odlazećih putnika - kaže Brus.

Ističe da će fingerski hodnik C biti proširen za skoro 200% u narednim mesecima.

- Jedna od najvidljivijih promjena za putnike je da ćemo razdvojiti putnike u odlasku i dolasku, tako što ćemo napraviti dodatni, odnosno treći sprat i na novim objektima koje sada pravimo, ali i na postojećoj zgradi A i C čitavom dužinom. To će olakšati sve procese na aerodromu i mnogo će značiti putnicima - istakao je Brus.

Takođe, biće proširen i centralni dio terminala, koji će biti uvećan tri puta i imaće i komercijalnu zonu i potuno novi ček-in sa 100 šatlera.

Kaže da su novi objekti koji se grade u skladu sa glavnim ciljevima aerodroma Vinci Airports grupe, a to je unapređenje zaštite životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Zbog toga će se graditi, dodaje, postrojenja za preradu otpadnih voda i čvrstog otpada, kao i solarna elektrana koja će snabdijevati strujom dio aerodromskog kompleksa.

Izgradiće se novo postrojenje za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova.

Planirana je izgradnja solarnog postrojenja za struju koja počinje krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, i trajaće 18 mjeseci.

Navodi da će aerodrom imati i novo postrojenje za grijanje, koje će biti spremno za upotrebu već početkom 2022. i koristiće gas umjesto lož ulja.

Po pitanju broja putnika, kaže da je njihova procjena prije pandemije koronavirusa bila da dostignu 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda od 25 godina odnosno do 2043. godine.

- Prošle godine smo imali 6,2 miliona putnika. Početak godine je bio veoma dobar iznad svih očekivanja, ali zbog ukidanja letova u Srbiji i u drugim zemljama do kraja juna smo opslužili za oko 60% manje putnika nego u prvoj polovini prošle godine. Teško je predvidjeti razvoj situacije u aviosaobraćaju, jer ne zavisi sve samo od jedne države -

Brus se, ipak, nada da će već slijedeća ljetnja sezona po rezultatima biti bliža rezultatima iz 2019.

Gradi se i oprema nova čekaonica sa ukupno 130 mjesta u prizemlju Terminala A. Čekaonica će imati dva direktna izlaza na platformu i koristiće se za letove avionima na udaljenim parking pozicijama. Očekuje se da ovi radovi budu gotovi ove godine.

Beogradski aerodrom je u procesu izgradnje dodatnog parkinga istočno od robnog terminala i novi i savremeni parking biće izgrađen na površini od 36.400 metarak kvadratnih u cilju proširenja kapaciteta za parkiranje i pripreme za budući porast saobraćaja.

Novi parking će imati više od 1.500 parking mjesta i to 809 za putnike 109 za taksi vozila, 330 za zaposlene i 265 za rent-a-kar. Predviđeno je da radovi na dodatnom parkingu budu završeni do kraja 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.