NavMenu

Potpora ministarstva Međunarodnoj Ključkoj regati 2010

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.03.2010. 12:03
Komentari
Podeli

Federalni ministar okoliša i turizma, Nevenko Herceg sastao se protekle sedmice u Sarajevu s Osmanom Čehajićem, načelnikom općine Ključ i Jadranom Kozolakom, direktorom centra "Oaza mira". Neposredan povod susretu ministra Hercega s gostima iz Ključa bile su pripreme za tradicionalnu Međunarodnu Ključku regatu, koja će se u organizaciji kanu kajakaškog kluba Ključ održati potkraj mjeseca jula, saopćeno je iz ministarstva.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i ministru Hercegu na nesebičnoj potpori ne samo regati nego i razvoju turizma na području općine Ključ, načelnik Čehajić je izrazio nadu kako će dosadašnja uspješna suradnja biti nastavljena u zajedničkom interesu unaprijeđenja i poboljšanja turističke ponude Ključa i Federacije BiH.

"Ključ je jedan od četiri kraljevska grada u BiH, a nakon obnove stare jezgre i ulaganja u infrastrukturu očekujemo kako dodatnim ulaganjima u stvaranje turističkog proizvoda Ključ može postati još atraktivnija turistička destinacija", kazao je načelnik Čehajić.

Ministar Herceg je podsjetio kako se Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH do 2019. temelji upravo turističkoj valorizaciji bogate prirodne i kulturno-povijesne baštine svake mikrodestinacije čime se stvaraju preduvjeti za razvoj posebnih oblika turizma, a tako i plasiranja bogate ponude za različite segmente turističkog tržišta potražnje.

"Federacija BiH treba preuzeti inicijativu u održivom ruralnom razvoju koji se temelji na gospodarstvu, povijesti, kulturi te regionalnoj raznolikosti, što je sukladno pripremnim aktivnostima za ulazak u Europsku uniju. Činjenica je da vašoj općini prirodnih ljepota ne nedostaje, uz rafting na prekrasnoj Sani, može se organizirati još puno atraktivnih zbivanja, koja će privući turiste ne samo iz regije nego i svijeta", kazao je ministar Herceg naglasivši kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma i do sada je prepoznavalo značaj i davalo potporu projektima koji su od značaja za promociju turističkih potencijala kako Unsko-sanskog kantona tako i općine ključ.

"Jasno je da za nova ulaganja trebaju velika financijska sredstva kojih u svakom sektoru nedostaje. Zato je nužno otvaranje kreditnih linija pri Razvojnoj banci Federacije BiH, koje će osigurati nedostajuća sredstva i na takav način omogućiti održivo korištenje prirodnih bogatstava", smatra Herceg.

Izražavajući zadovoljstvo susretom, ministar Herceg i načelnik Čehajić te direktor Kozolak, naglasili su kako su suradnja i zajednički projekti, nužni da bi se napravio iskorak u gospodarskom razvoju te je dogovoreno kako će se nastaviti s praksom održavanja ovakvih radnih sastanaka s ciljem što kvalitetnijeg rješavanja svih otvorenih pitanja od interesa za ukupni gospodarski razvoj.

"Suradnja sa jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, poput projekta Međunarodne Ključke regate, najbolji je način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu. Općina Ključ sa svojim turističkim kapacitetima može više participirati u ukupnom ostvarenom turističkom prometu što znači da se moraju pronaći mogućnosti da se osmisle novi turistički proizvodi sportsko-rekreacijskog turizma", istaknuo je Herceg naglašavajući kako će svi kvalitetni projekti koji su na tragu podizanja kvalitete turističke ponude moći računati na potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.