Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.08.2020.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pozitivno poslovanje RMU Banovići u prvoj polovini godine - Uskoro izgradnja veznog transportnog sistema

Ilustracija (Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
U prvoj polovini godine Rudnici mrkog uglja Banovići ostvarili su 98% planirane proizvodnje uglja, odnosno proizvedeno je 787.000 tona separisanog uglja. Slična situacija je i sa otkrivkom, pa je u periodu od januara do kraja juna realizovano 6.180.000 kubika jalovine.

- Ovo je prvi puta u poslijeratnom periodu da je Rudnik pozitivan u prvih šest mjeseci, nekih 1,2 mil KM po završnom računu, gdje je bio inače planiran gubitak 4,2 mil KM, uspjeli smo to sanirati - ističe Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU Banovići, prenosi RTV Slon.

Kako navodi direktor, epidemija koronavirusa ostavila je traga na aktivnosti u poslovanju u dijelu prodaje, međutim, proizvodni proces nije ugrožen. Poduzeli su sve mjere u zaštiti radnika od ovog virusa. Ono što je otežavajuća okolnost su kreditna zaduženja iz ranijih godina. Prema riječima Kudumovića, prethodna Uprava potpisala je ugovore za izgradnju veznog transportnog sistema u prošloj godini, a za koji su se dodatno kreditno zadužili. U pomoć je priskočila Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo kao osnivači RMU Banovići.

- U saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom već realizujemo neke projekte. U toku je kredit za taj vezni transporter koji smo obezbijedili preko Razvojne banke. Očekujemo da se to završi u narednih 10 dana, u proceduri je - rekao je Kudumović.

Za ove kredite sada ima mogućnost otplate, što znači da nije upitno poslovanje Rudnika.

- Napravljen je plan i dinamika otplate, mi stižemo sve, redovno uplaćujemo koncesije i dadžbine, doprinose, sve se stiže na vrijeme, u roku - ističe on.

Izgradnja pomenutog veznog transportnog sistema koji će olakšati rad radnicima i prevoz otkrivke na nekadašnji Površinski kop Grivice, također bi trebala biti nastavljena uz pomoć Vlade i resornog federalnog ministarstva. Inače, na njegovoj izgradnji radi konzorcij domaćih firmi među kojima je i TTU energetik Tuzla, firma koja je u vlasništvu Elektroprivrede BiH i RMU Banovići, prenio je RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.