Izvor: TV Bačka, Vrbas | Četvrtak, 06.08.2020.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bibaum tehnologija u zasadu jabuka u Vrbasu - Prvi ogledni voćnjak za sve zainteresovane za ovu proizvodnju

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Prvi zasad jabuka, u kom je korišćena bibaum tehnologija sadnica, u Srbiji je posađen u oglednom voćnjaku Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu. Posađen je prije pet godina uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Služi kao pokazni i ogledni.

Bibaum tehnologija se već neko vrijeme primjenjuje na plantažama u Evropi, a postaje sve zastupljenija i u Srbiji. Bibaum je sadnica koja ima dvije vodilice, koje su kalemljene na jednoj podlozi. Ova jedinstvena tehnologija omogućava postizanje visokih prinosa i preko 80 tona po hektaru. Uz to 95% plodova bude prve klase.

- Ovaj sistem gajenja omogućava da plodovi budu što obojeniji, kakav im je genetski potencijal. Imamo šest različitih sorti, različitih boja, a cilj je da se dobiju plodovi što ujednačenije boje - rekla je Katarina Radonić, rukovodilac savetodavne službe PSS Vrbas.

Dodala je i da je u pitanju integralna proizvodnja, odnoso da se tretira "samo onda kada se mora, a ne po svaku cijenu i kad ko stigne".

- Tretiranja se programiraju u pravo vrijeme i kada sredstva daju najbolje rezultate, a u momentu kada je to biološki najpotrebnije - istakla je.

Ogledni voćnjak u Vrbasu je opremljen protivgradnom zaštitnom mrežom, zalivanje se odvija po sistemu kap po kap. Ovaj voćnjak je osnova da se ovakav način gajenja jabuka zasnuje na što više plantaža u četiri opštine koje pokriva Poljoprivredna stručna služba u Vrbasu. U ovoj Službi vjeruju da će se za ovaj nov način uzgoja jabuka zainteresovati što veći broj voćara iz ovog podneblja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.