NavMenu

Grickalice iz kore ananasa - Noviteti u borbi sa otpacima od hrane

Izvor: eKapija Srijeda, 05.08.2020. 15:15
Komentari
Podeli

Najveći svjetski proizvođač voća i povrća, kompanija Dole najavila je da će do 2025. godine potpuno eliminisati otpad koji nastaje na putu od farmi do marketa. Kompanija traži način da se od voća i povrća koje završava kao otpad, naprave novi proizvodi - od grickalica, preko kozmetičkih proizvoda, do pakovanja.

Od kore ananasa koja je bogata nutrijentima i vitaminom C, kompanija namjerava da napravi nove grickalice, pića ili kozmetičke proizvode. Lišće banana u kombinaciji sa korom ananasa koristiće se za pravljenje biorazgradivih pakovanja kojima će se zameniti sva plastična. Ono što ne može da se upotrebi za nove proizvode, trebalo bi da bude sirovina za postrojenja na biogas koja hranu pretvaraju u električnu energiju.

Sada, dio voća završava na otpadu jer je oštećen tokom berbe ili u nekoj fazi u lancu snabdijevanja. Značajan dio se odbacuje zbog strogih kozmetičkih standarda u industriji, pa čelnici kompanije predlažu da se uspostave drugačiji standardi, kako bi se kupcima objasnilo da samo zato što nešto ne izgleda reprezentativno, ne znači da je neukusno ili nehranljivo.

Predsjednik kompanije Dole Pier Luigi Sigismondi upozorava da je bačeno voće ogroman ekološki problem.

- Da je otpad od hrane država, bio bi na trećem mjestu po uticaju na globalno zagrijavanje, poslije SAD i Kine. Kada nam voće ili hrana završe kao otpad, to znači da smo bacili energiju i vodu koja je potrebna da se voće uzgoji, transportuje, upakuje. A ako završi na deponiji, proizvodi metan, gas koji je čak i moćniji od ugljen-dioksida u izazivanju efekta staklene bašte - izričit je Sigismondi.

Ovi koraci neće potpuno eliminisati otpad jer je kompanija fokusirana na voće koje se izgubi na putu od farmi do marketa. I dalje ostaje problem voća u samim marketima i onog što kupci bace u svojim domovima. Prema nekim studijama, banane su jedan od proizvoda koji se najčešće baca u supermarketima. Podaci Ministarstva poljoprivrede SAD pokazuju da Amerikanci godišnje bace hrane u vrijednosti od 161 milijardu dolara.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.