Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 05.08.2020.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširenje turističke ponude pećine Orlovača - Počinje izgradnja amfiteatra za obuku speleologa i terase za odmaranje

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/677183011)
Na lokalitetu speleološkog kompleksa pećine Orlovača u Sumbolovcu, kod Pala, juče, 4. avgusta, su počeli pripremni radovi za izgradnju amfiteatra za obuku speleologa i terase za odmaranje preko rječice Sinjeve s ciljem promocije i razvoja turizma i kako bi ovaj spomenik prirode bio još privlačniji, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da će planirani dodatni sadržaji obuhvatati i feratu, viseći most, smjerove za speleološku obuku, projekat upoznavanja učenika osnovne škole sa speleološkim tehnikama, organizovanje istraživanja pećine i spuštanje niz stijene sa profesionalnom opremom.

Samardžić je istakao i da je plan da se vidikovac koji se nalazi na vrhu pećine spoji sa feratom uz stijenu Orlovače u dužini 100 metara.

On je napomenuo da je urađen plan i program upravljanja pećine za narednih par godina i da se u skladu sa tim prave dodatni sadržaji, što su podržali načelnik opštine Pale Boško Jugović i Miroslav Simović, direktor Kulturnog centra Pale, ustanove koja upravlja pećinom Orlovača, koja je spomenik prirode.

- U toku ove godine uspjeli smo da uradimo vidikovac do kojeg se dolazi stazom zdravlja, čija je dužina pet kilometara, kao i suvenirnicu. Takođe, biće urađen parking i jedna okretnica za autobuse, čega do sada nije bilo - naglasio je Samardžić.

Direktor Kulturnog centra Pale Miroslav Simović rekao je da nastoje da prošire turističku ponudu i turističke kapacitete ove pećine, dodavši da je u planu pravljenje ferate - ekstremniji vid turizma uz mogućnost penjanja uz stijene koje će biti spojene sa visećim mostom na stijeni iznad pećine.

On je naveo da će praviti jedan mini-amfiteatar gdje će se održavati speleološka predavanja i obuka za mlađe kako bi mogli istraživati pećinu.

- Ulazimo u projekat pravljenja terase, gdje će svi posjetioci imati mogućnost da sjede, uživaju u ljepotama i čekaju svoj red za obilazak pećine - kaže Simović.

Jugović je naglasio da će Svjetska banka finansirati projekat izrade strategije turizma opštine Pale, za šta će izdvojiti 100.000 KM, a koja će odrediti na koji način će pećina biti korištena u smislu njene zaštite.

- Izvršili smo određena preusmjeravanja sredstava namijenjenih Kulturnom centru i dogovorili da dio bude usmjeren za sanaciju okolnog terena, izgradnju određenih sadržaja koji mogu doprinijeti i potpuniti turističku ponudu pećine. Dodatni sadržaji biće rađeni paraleno sa izgradnjom pristupnog puta koji treba ovih dana da počne - rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, cilj je da u ovoj i idućoj godini i sa drugim pećinama na području Pala bude upotpunjen dio speleoloških aktivnosti pećine Orlovača.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.