Izvor: Radiosarajevo.ba | Utorak, 04.08.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Država Katar donira skoro 7 mil KM Islamskoj zajednici - Dio novca za kupovinu objekta HECO na Baščaršiji za vakufski hotel

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sutra, 5. avgusta, će biti upriličena svečanost potpisivanja dva ugovora koje finansira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar u okviru projekata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ambasade Katara u Sarajevu.

Prvi projekt u visini od 2 mil EUR odnosi se na kupovinu objekta HECO na Baščaršiji i pretvaranja u vakufski hotel, dok se drugi projekt odnosi na dovršavanje izgradnje Islamskog centra i džamije u Lukavcu u visini od 1.458.403 EUR.

Radio Sarajevo podsjeća da jeu u maju ove godine Država Katar uputila u BiH Dreamliner 787 Boeing, jedan od najvećih civilnih aviona s vrlo vrijednom i značajnom medicinskom i zaštitnom opremom za Bosnu i Hercegovinu. Bila je to prva pomoć jedne arapske države upućena BiH.

Vlada Katara je u potpunosti finansirala izgradnju nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, donirajući više od 8,8 mil USD. Ovo je prva zgrada koja je namjenski građena da bude biblioteka, a ujedno i najstarija ustanova na prostorima zapadne Evrope i Balkana.

U njoj se čuva najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi, što predstavlja najveći doprinos naučnoj i kulturnoj važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju i šire.

Katar, također, pomaže i očuvanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Nedavno su tako uputili značajnu donaciju Arhivu Bosne i Hercegovine za renoviranje dvije prostorije u kojoj se nalazi arhivska građa od historijske važnosti za našu zemlju.

Ukupna vrijednost donacije je 128.512 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.