Izvor: eKapija | Utorak, 04.08.2020.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istočno Sarajevo se zadužuje za dodatnih 3 mil KM - Novac namijenjen za pomoć privrednicima i realizaciju novih projekata

Istočno Sarajevo (Foto: gradistocnosarajevo.net)
Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je 3. avgusta odluku o kreditnom zaduženju u iznosu 3 mil KM u svrhu saniranja negativnih posljedica u privredi izazvanih virusom korona i realizacije kapitalnih projekata u gradskim opštinama.

Kako se navodi na sajtu grada, kreditna sredstva biće iskorišćena za pomoć pravnim licima za troškove komunalne takse u periodu zabrane rada za vrijeme pandemije, te kao podrška hotelijerima i vlasnicima motela koji su pogođeni potpunom zabranom rada za vrijeme vanrednog stanja.

Veći dio kreditnih sredstava biće utrošen na realizaciju 20-ak projekata u šest gradskih opština, među kojima su javna rasvjeta na području Jahorine (teritorija opštine Trnovo), završetak objekta Galerije Kućanski u Istočnom Novom Sarajevu, projektovanje i izgradnju Spomen obilježja žrtvama NATO bombardovanja, izgradnju pijace na području Brusa, izradu glavnog projekta Gradske kuće u Sokocu, izgradnju igrališta i teretane na otvorenom u opštini Pale, te niza infrastrukturnih projekata u opštinama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da Grad Istočno Sarajevo, zahvaljujući stabilnom budžetu, ima mogućnost da, kroz kreditno zaduženje, pomogne turizmu, prvenstveno, hotelijerima i vlasnicima motela, kojima je u vrijeme vanrednog stanja bio potpuno zabranjen rad, ali i opštinama koje se, zbog aktuelne situacije, suočavaju sa slabijim punjenjem budžeta, zbog čega ne mogu da realizuju planirane projekte.

- Grad Istočno Sarajevo sada je zadužen samo 9%, što je duplo manje od dozvoljene zaduženosti lokalnih zajednica, koja iznosi 18 odsto. Ukoliko ovo kreditno zaduženje bude realizovano, Grad će biti zadužen 13,1%, što će i dalje biti mnogo manje od gornje granice zaduženja, koju su dotakle mnoge opštine i gradovi u Republici Srpskoj, uključujući i opštinu Istočno Novo Sarajevo, čiji je načelnik govorio danas na sjednici Skupštine grada - rekao je Vuković, dodajući da se sve procedure sprovode u skladu sa zakonom.

Vuković je pojasnio da će, pri raspodjeli sredstava za pomoć turizmu, biti raspisan javni poziv na koji će moći da se jave oni privredni subjekti koji nisu otpuštali radnike i koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Odbornici su usvojili i odluku o nacrtu rebalansa budžeta grada za ovu godinu u iznosu od 11.221.954 KM, kao i plan kapitalnih ulaganja u 2020. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.