NavMenu

Deponija u blizini Bijeljine pretvorena u prirodnu oazu mira - Eko centar Jezera dobio drvene šatore za višednevni boravak

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2020. 10:05
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/ekoputbijeljina)
Nekada velika ilegalna deponija otpada, a danas Eko-vizitor centar Jezera kod Bijeljine čine šumski dio zemljišta, livade i dva jezera na površini od dva i po hektara. Eko centar Jezera otvoren je za 50 posjetilaca za višednevni boravak u prirodi.

Na prostoru na kojem je osnovan Ekovizitor centar nekad je bila velika ilegalna deponija otpada.

Brojnim volonterskim akcijama i uz pomoć lokalnih vlasti i preduzeća sve su očistili i uredili ljudi koji su pokrenuli ideju, a vlast prihvatila, za uređenje jedne ovakve oaze.

- Moje koleginice iz Udruženja kada smo pri put došli ovdje su počele da plaču govoreći "mi nikada ovo nećemo očistiti#, koliko je to strašno izgledalo. Bile su samo kozje staze preko tona smeća otpada raznog. Ali eto volja naša je bila jača. Ja sam im rekla ne samo da ćemo to očistiti nego ćemo napraviti jedaj ekološki raj u ovom barskom sistemu - kaže za InfoBijeljina Snežana Vujić Jagodić, rukovodilac Eko centra Jezera Bijeljina.

Jačanjem boravišnih i smještajnih kapaciteta Eko centra Jezera i njegovim redefinisanjem u posjetilački centar, želi se napraviti zaštićeno područje donjeg toka i ušća Drine u smislu održivog razvoja regije i mogućnosti da se afirmiše razvoj eko-turizma kao privredne grane što bi, doprinijelo promociji Bijeljine kao eko-turističke destinacije.

- U 2016. godini smo dobili prva sredstva od Care international kada smo napravili ulaznu kapiju, wc sa mokrim čvorom, vidikovac... Gradska uprava nam je 2017. pomogla da dobijemo električnu energiju. U međuvremenu je urađena ljetna učionica, drvene šatore smo postavili. Naš akcenat je na istraživačkom radu, pa tako sarađujemo sa studentima bilogije, prošle godine smo bili domaćini 9. međunarodnog biološkog kampa. A ove godine organizujemo dva kampa. Prvi je od 1. do 5. avgusta - kaže Jagodić.

Vizitor centar nudi i mogućnosti organizovanja grupnih izleta u zaštićena područja, istraživačkih i avanturističkih spustova rijekom Drinom, kao i tradicionalno dobru gastro-ponudu semberskih domaćina.

U svrhu proučavanja i zaštite ekosistema, biljnog i životinjskog svijeta, organizovanja radionica, kampova, osnovan je Ekološko istraživački centar Jezera. Nalazi se u neposrednoj blizini Pavlovića mosta i graničnog prelaza sa Srbijom.

Osnivač i upravitelj Vizitor centra Jezera je Ekološko udruženje Eko-put. Za sve putnike koji žele odmor u prirodi, ovo je novo i mirno odredište, piše InfoBijeljina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.