NavMenu

U Remsu turiste časte besplatnim bocama šampanjca ukoliko ispune nekoliko uslova

Izvor: Vino & fino Utorak, 04.08.2020. 10:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
U francuskom gradu Remsu, suočeni sa jednom od najvećih kriza u istoriji turizma, ugostiteljstva i vinarstva, osmislili su inovativan način da privuku turiste i da pomognu proizvođačima šampanjca. Svaki turista koji ispuni izvjesne, vrlo precizne ali lako dostižne kriterijume, dobiće besplatnu bocu šampanjca.

Za ove potrebe gradske vlasti otkupile su, za sada, 3.000 boca šampanjca od 68 šampanjskih kuća, sa idejom da se otkupe i dodatne količine kako bi svi turisti koji se kvalifikuju mogli da uživaju u čuvenm francuskom vinu.

Da bi dobili bocu pjenušavca, turisti treba da ispune sljedeće uslove: da jedu u lokalnom restoranu - lokali sa brzom hranom ne dolaze u obzir, da odsjednu u hotelu ili pansionu izvan AirBnB sistema, da plate za kulturnu, turističku ili sportsku aktivnost kao što je odlazak u bioskop, posjeta vinariji ili iznajmljivanje bicikla. Kada obave sve ovo, turisti mogu da podignu svoju bocu u turističkom birou u Remsu.

Šarmantan potez dio je šire strategije Francuza da spasu industriju šampanjca, pića koje se, po svojoj prirodi, najviše služi na slavljima i u drugim svečanim prilikama i zato je najteže pogođeno mjerama socijalnog distanciranja.

Nije postignut dogovor o ograničenju prinosa grožđa u Šampanji

Lijepa vijest iz Remsa dospela je u medije istog dana kada je objavljeno da još nije postignut dogovor o ograničenju prinosa grožđa u Šampanji tokom predstojeće berbe.

Kriza je produbila razlike između vinogradara i vinara: vinogradari žele da se prinosi ograniče na ne manje od 10 tona po hektaru, što bi im omogućilo veći prihod, neophodan za prevazilaženje trenutnih nedaća.

Šampanjske kuće, sa druge strane, plaše se da će ovakvo ograničenje prinosa dovesti do viškova vina na tržištu i posljedičnog pretjeranog smanjenja cijena: tržište već neko vrijeme pati od prevelike proizvodnje šampanjca, a aktuelna kriza samo je pogoršala probleme sa likvidnošću. Njihov prijedlog, za sada neprihvatljiv za vinogradare, jeste da se prinos ograniči na šest do sedam tona po hektaru.

Obje vijesti podsetnik su da se vinarska industrija nalazi u krajnje neuobičajenoj i teškoj situaciji, i da će predstojeća berba umnogome biti istorijski izazovna, čak i u najčuvenijim i najbogatijim vinskim regijama koje vijekovima uljepšavaju živote enofila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.