Izvor: Tanjug | Utorak, 04.08.2020.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemački ZF fokusira proizvodnju na priključne plug-in hibride i električna vozila

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Njemačka kompanija ZF, koja fabriku ima i u Srbiji, više neće razvijati komponenete za motorne pogone sa unutrašnjim sagorijevanjem već će se fokusirati na priključne "plag-in" hibride i isključivo električna vozila, navodi se u saopštenju ZF-a.

U ZF-u je odlučeno da od divizija za pogonsku tehnologiju putničkih automobila i e-mobilnost formiraju jedinstvenu - novu diviziju kako bi se pod istim krovom kupcima ponudila električna rješenja pogonskih sistema vozila.

- Ovim korakom će ZF objediniti svoje kompetencije s ciljem da bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, poboljša pristupačnosti kupcima i dodatno ubrza proces transformisanja pogonskih motora u "plag-in" hibride i električne pogonske grupe - navodi se u saopštenju i dodaje kako ZF više neće razvijati komponente za isključivo motore sa sagorijevanjem.

Prema istraživanjima konsultantske kompanije Deloitte do 2030. godine svaki treći prodat auto na svijetu biće na električni pogon.

Uprkos poremećajima zbog Kovid-19 očekuje se da će ove godine prodaja električnih vozila dostići 2,5 miliona na svjetskom nivou, a predviđa da će ih se 2030. godine prodavati 31,1 milion godišnje.

ZF svoj program E-mobiliti već nekoliko godina razvija u Pančevu a ove godine očekuje se završetak druge faze investicije kao i razvojnog centra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.