NavMenu

Preduzeća smanjila dugovanja po osnovu neuplaćenih poreza i akciza - Pogledajte ko najviše duguje UIO BiH

Izvor: Capital Nedjelja, 02.08.2020. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Dug preduzeća po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), akcize i carine u BiH na kraju jula iznosio je skoro 550 miliona maraka i manji je za oko 40 miliona u odnosu na isti period 2019. godine.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je ukupan dug poreskih obveznika 29. jula ove godine iznosio 549,10 miliona maraka.

- Dugovanja po osnovu PDV-a, akciza i carina u julu prošle godine iznosila su 588,39 mil KM. U odnosu na date parametre evidentno je da došlo do smanjenja duga u ovoj godini - naveo je Kovačević.

UIO već duže objavljuje listu najvećih dužnika, a na najnovijem spisku prvo mjesto zauzima preduzeće Gras iz Sarajeva, čiji dug za PDV i akcize iznosi 22,32 mil KM. Odmah iza njih nalazi se Bosmal iz Sarajevo, čija dugovanja iznose 9,62 miliona, a treća pozicija pripada preduzeću Monter&Ko iz distrikta Brčko, koje za PDV i akcize duguje 7,65 miliona.

Na četvrtom mjestu su Robne rezerve FBiH koje imaju dugovanja od 6,26 miliona, a na petom preduzeće Bob-pro iz Čitluka sa dugom od 5,92 miliona maraka po osnovu poreza i akciza.

Kada je riječ o carinama, tu listu predvodi Fabrika cijevi Unis iz Dervente, čija dugovanja iznose 25,66 miliona, dok Euro lab iz Banjaluke duguje 4,01 milion maraka. Na trećem mjestu je sarajevsko preduzeće Centrum bus sa dugom od 3,71 milion iz carinskog postupka.

Slijedi ih Vimar iz Visokog sa dugom od 2,52 miliona maraka, te Ogul iz Kiseljaka koji ima dugovanja nešto manja od milion maraka, odnosno 971,729 KM.

U UIO su podsjetili da su se, nakon što je početkom 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, stekli uslovi za javno objavljivanje naziva dužnika koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, akcize i carine.

- Pored javne objave dužnika, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 %, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04% svakog dana zakašnjenja izmirenja obaveza - podsjetili su u UIO.

Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju treba da uplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza. Na listama UIO nalaze se svi dužnici čiji je dug veći od 25.000 KM. Takvih je na listi dužnika za PDV i akcize 2.249, dok je na listi carinskih dužnika 88 obveznika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.