Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 03.08.2020.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Microsoft u pregovorima oko kupovine TikToka?

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Kompanija Microsoft navodno je u pregovorima oko kupovine TikToka, video aplikacije u kineskom vlasništvu, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp rekao da razmatra korake koji bi efektivno zabranili aplikaciju u SAD.

Nije jasno koliko su napredovali razgovori između Microsofta i TikToka, ali bilo koji dogovor mogao bi voditi ka promjeni vlasništva kompanije TikTok, rekao je izvor upućen u pregovore, koji je želio da ostane anoniman, prenosi Nujork Tajms.

TikTok je u vlasništvu kineske internet kompanije ByteDance, čija se vrijednost procjenjuje na 100 mlrd USD. To je povećalo nadzor nad aplikacijom, a zvaničnici Trampove administracije rekli su da su zabrinuti da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Trampova administracija razmatrala je da li da naredi da se ByteDance otuđi od američke imovine koju je stekla 2017. godine, a koja su kasnije pripojena TikToku. Blumberg je prenio da je predsednik spreman da objavi naredbu koja će primorati ByteDance da proda američke dijelove TikTok-a.

Trampova administracija takođe je razmatrala druge potencijalne akcije protiv kompanije, uključujući dodavanje ByteDance takozvanoj "entitetskoj listi", koja spriječava strane kompanije da kupuju američke proizvode i usluge bez posebne licence, navodi list pozivajući se na izvore upoznate sa tom materijom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.