Izvor: RTRS | Petak, 31.07.2020.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja VE Grebak kod Nevesinja počinje u oktobru - Njemački investitor ulaže 130 mil KM

(Foto: ekapija.com)
Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj, trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaliteta budućeg vjetroparka.

Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Srpskoj u ovoj godini u vrijednosti od 130 mil KM, izvijestio je RTRS. Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdata koncesija.

Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru.

- Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS.

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka.

- Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uslovi izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu - istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavat časova struje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.