NavMenu

RS: U fazi uvođenja certifikata još 100 preduzeća

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.02.2010. 10:10
Komentari
Podeli

U Republici Srpskoj oko 526 preduzeća posjeduje međunarodno priznanje za kvalitet svojih proizvoda, a u fazi uvođenja ovih certifikata nalazi se još oko stotinu firmi, rekli su u Privrednoj komori RS.

Najviše preduzeća, njih 424, kažu u Komori, posjeduje certifikate iz sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001, a oznaku HACCP za bezbjednost hrane posjeduje 51 preduzeće.

"Međunarodni certifikat za bezbjednost proizvoda posjeduje ukupno devet preduzeća, a međunarodnu oznaku za upravljanje zaštitom životne sredine i povećanje ekološke svijesti, odnosno ISO 14 001, imaju 24 preduzeća", podaci su Privredne komore.

Ističu da je lani u RS međunarodne certifikate uvelo oko 80 preduzeća, kao i da pojedina preduzeća posjeduju oznaku za sistem upravljanja bezbjednosti hrane kao i međunarodno priznanje za upravljanje bezbjednošću i zdravstvenom zaštitom na radu.

"Svake godine povećava se broj preduzeća koja dobijaju certifikate za kvalitet, prvenstveno uz podsticaje koje daje Vlada RS", rekli su u Komori.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kazali su da su budžetom RS za ovu godinu predviđena podsticajna sredstva od 600.000 maraka za uspostavljanje sistema kvaliteta u preduzećima.

"Sredstva su namijenjena za plaćanje troškova angažovanja konsultanata i izradu potrebne dokumentacije, a sve u vezi s projektima uspostavljanja sistema kvaliteta", dodali su u Ministarstvu.

Pravo na podsticajna sredstva imaju, između ostalog, preduzeća sa sjedištem u RS koja zapošljavaju do 49 radnika, imaju izmirene poreske obaveze i ona koja imaju u planu povećanje broja zaposlenih, te proširenje i unapređenje proizvodnje.

Preduzeća koja ispune tražene uslove na javnom pozivu, koji se objavljuje jednom godišnje, sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS sklapaju ugovore o dodjeli sredstava.

"Obaveza preduzeća je da namjenski utroše dodijeljena sredstva, da to dokažu dostavljanjem dokumentacije o uplatama na račune konsultantske kuće, te da u roku od godine od dana potpisivanja ugovora uspostave sistem kvaliteta u svom preduzeću", pojasnili su u Ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.