Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.07.2020.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novoizgrađeni cjevovod u Rafineriji nafte Brod spreman za distribuciju gasa

(Foto: Optima grupa)
U okviru projekta gasifikacije i izgradnje sistema distribucije prirodnog gasa Rafinerije nafte Brod uspješno je završena još jedna etapa radova.

U potpunosti su završeni građevinsko-montažni radovi unutrašnjeg sistema cjevovoda namijenjenog za distribuciju i snabdijevanje kotlovnice Rafinerije nafte Brod prirodnim gasom. U tu svrhu unutar Rafinerije položeno je više od 1,3 km cjevovoda. Završetkom ove faze građevinsko–montažnih radova omogućeno je da kotlovnica, koja u kontinuitetu održava u radu pogonske sisteme Rafinerije kao energent koristi gas, a ne mazut.

Nadležna komisija sačinjena od eksperata za ovu fazu radova ocjenila je pozitivnim završne radove na unutrašnjem cjevovodu, te izvršila tehnički prijem novoizgrađenog unutrašnjeg sistema cjevovoda namjenjog za distribuciju gasa.

Ovaj energent koji će zamjeniti upotrebu mazuta u Rafineriji je energetski efikasniji i ekološko čistiji.

Iako je prvobitno bilo planirano da gasovod bude pušten u rad u trećem kvartalu tekuće godine, zbog odlaganja radova uzrokovanih uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, rok je odgođen za decembar ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.