NavMenu

ŽRS: Dogodine poslovanje po novom modelu

Izvor: swot.ba Četvrtak, 30.07.2020. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Želje­zni­ce RS spro­vo­de pro­ces res­tru­ktu­ri­sa­nja pre­du­zeća pre­dviđenom di­na­mi­kom, a bi­će okončan ove go­di­ne, uprkos otežanim okol­nos­ti­ma prou­zro­ko­va­nim pan­de­mi­jom vi­ru­sa ko­ro­na, i od na­re­dne go­di­ne po­slo­vaće pre­ma no­vom sis­te­mu, re­kao je Srni ge­ne­ral­ni di­re­ktor Slav­ko Gli­go­rić.

Gli­go­rić je pod­sje­tio da je u mar­tu 2017. go­di­ne, od ka­da je počelo res­tru­ktu­ri­sa­nje Želje­zni­ca, ova kom­pa­ni­ja ima­la upo­sle­no 3.098 ra­dni­ka, a da ih je za­ključno sa 28. ju­lom te­kuće go­di­ne za­po­sle­no 2.235, odno­sno za 863 ma­nje. Po okončanju pro­ce­sa res­tru­ktu­ri­sa­nja pre­dviđeno je da u Želje­zni­ca­ma RS bu­de upo­sle­no 2.098 rad­ni­ka.

Gli­go­rić je is­ta­kao da su ispo­što­va­ni i da se pra­te za­crta­ni ro­ko­vi ka­da je ri­ječ o fi­nan­sij­skom, odno­sno or­ga­ni­za­ci­onom res­tru­ktu­ri­sa­nju ove ko­mpani­je. Određena kaš­nje­nja, na­veo je, pra­te pro­ces vla­sničkog res­tru­ktu­ri­sa­nja nas­ta­lih zbog po­šti­va­nja pre­ven­ti­vnih mje­ra s ko­jima se su­sreće Okružni pri­vre­dni sud u Do­bo­ju u pos­tup­ku roči­šta za ispi­ti­va­nje pri­jav­lje­nih po­traživa­nja, ko­jih ima oko 140.

- Roči­šte ko­je je bi­lo za­ka­za­no za 21. maj je od­gođeno zbog pro­pi­sa­ne mje­re da se ne do­zvo­lja­va­ju oku­plja­nja vi­še od 50 li­ca u za­tvo­re­nom pros­to­ru - na­veo je on i izra­zio na­du da će in­sti­tu­ci­je pro­naći način da se pos­tu­pak pri­ve­de kra­ju u pre­dviđenom ro­ku od šest plus tri mje­se­ca.

Gli­go­rić je na­gla­sio da će već od na­re­dne go­di­ne Želje­zni­ce RS po­slo­va­ti pre­ma no­vom sis­te­mu, a da ci­je­li pro­ces res­tru­ktu­ri­sa­nja pra­ti re­sor­no mi­nis­tar­stvo uz pre­po­ru­ke kon­sul­tan­tske kuće De­lo­it­te, kao i Svjet­ska ban­ka. On je pod­sje­tio da pro­je­kat res­tru­ktu­ri­sa­nja Želje­zni­ca RS ima za cilj una­pređenje ope­ra­ti­vne efi­ka­snos­ti i fi­nan­sij­ske održivos­ti pre­du­zeća, za šta je Svjet­ska ban­ka iz­dvo­ji­la kre­di­tna sred­stva od 51,3 mil EUR.

Ka­da je ri­ječ o po­slo­va­nju u okol­nos­ti­ma pa­da pri­vre­dne akti­vnos­ti i sma­nje­ne po­tražnje za uslu­ga­ma, Gli­go­rić je na osno­vu no­vih po­zi­ti­vnih po­ka­za­te­lja izra­zio na­du da će se re­ali­zo­va­ti go­diš­nji plan pre­vo­za ro­be, ali da to neće us­pje­ti s pu­tničkim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.