Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.07.2020.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konzorcijum Euroing, Ceteor i Karres Technisches Bro radi projektnu dokumentaciju utopljavanja 40 javnih objekata u KS

(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
U narednih sedam mjeseci konzorcij treba da izradi energetski audit i detaljnu projektnu dokumentaciju za već 40 odabranih javnih objekata u Kantonu Sarajevo, u okviru pomenutog projekta, čiju realizaciju finansira EBRD sa 8 mil EUR-kredita i 2 miliona EUR-a investicionog granta.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić i voditelj konzorcija firmi Euroing, Ceteor i Karres Technisches Büro Smail Nuhić potpisali su u četvrtak, 29. jula, konsultantski Ugovor za izradu energetskih audita i detaljne projektne dokumentacije za javne objekte u KS, u okviru Projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo", saopšteno je iz Vlade KS.

Sredstva za realizaciju Ugovora obezbijedila je Vlada Austrije, kroz Austrijski općinski fondu, u iznosu od 960.000 KM.

- Ovo je projekt za koji možemo reći da je i prvi konkretan korak u borbi protiv zagađenja. Utopljavanje objekata i smanjenje utroška energije sigurno doprinosi poboljšanju kvalitete zraka. Konzorcij će uraditi kompletno snimanje svih već odabranih objekata. Nakon toga će se, uz planiranu dinamiku projektovanja, utopljavati po deset objekata godišnje. Planirano je da Projekt traje do 2023. godine - istakao je ministar Kapidžić, te najavio da će narednih dana biti objavljena lista objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom.

Prema urađenim proračunima, Kanton Sarajevo će nakon okončanja projekta i utopljavanja pomenutih 40 objekata imati godišnju uštedu u energiji u vrijednosti od oko 1,3 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.