NavMenu

Konzorcijum Euroing, Ceteor i Karres Technisches Bro radi projektnu dokumentaciju utopljavanja 40 javnih objekata u KS

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.07.2020. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: paul prescott/shutterstock.com)
U narednih sedam mjeseci konzorcij treba da izradi energetski audit i detaljnu projektnu dokumentaciju za već 40 odabranih javnih objekata u Kantonu Sarajevo, u okviru pomenutog projekta, čiju realizaciju finansira EBRD sa 8 mil EUR-kredita i 2 miliona EUR-a investicionog granta.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić i voditelj konzorcija firmi Euroing, Ceteor i Karres Technisches Büro Smail Nuhić potpisali su u četvrtak, 29. jula, konsultantski Ugovor za izradu energetskih audita i detaljne projektne dokumentacije za javne objekte u KS, u okviru Projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo", saopšteno je iz Vlade KS.

Sredstva za realizaciju Ugovora obezbijedila je Vlada Austrije, kroz Austrijski općinski fondu, u iznosu od 960.000 KM.

- Ovo je projekt za koji možemo reći da je i prvi konkretan korak u borbi protiv zagađenja. Utopljavanje objekata i smanjenje utroška energije sigurno doprinosi poboljšanju kvalitete zraka. Konzorcij će uraditi kompletno snimanje svih već odabranih objekata. Nakon toga će se, uz planiranu dinamiku projektovanja, utopljavati po deset objekata godišnje. Planirano je da Projekt traje do 2023. godine - istakao je ministar Kapidžić, te najavio da će narednih dana biti objavljena lista objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom.


Prema urađenim proračunima, Kanton Sarajevo će nakon okončanja projekta i utopljavanja pomenutih 40 objekata imati godišnju uštedu u energiji u vrijednosti od oko 1,3 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.