NavMenu

EBRD i Visa objavili strateško partnerstvo - Na početku podrška za žene poduzetnice

Izvor: Indikator Četvrtak, 30.07.2020. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), međunarodna razvojna institucija koja djeluje na tri kontinenta, i Visa, globalni lider u digitalnom plaćanju, najavili su strateško partnerstvo koje ima za cilj zajedničku potporu malim i srednjim preduzećima (SMEs) u ekonomijama u kojima djeluje EBRD.

U Memorandumu o razumijevanju koji je potpisan u srijedu, 29. jula, partneri se u početku obavezuju da će se usredotočiti na žene poduzetnice, podržavajući njihovu finansijsku uključenost i daljnje digitalno osposobljavanje.

Sporazum uključuje saradnju u područjima: finansiranje MSP-a, razvoj digitalnih rješenja, uključujući bezgotovinsko plaćanje za mala i srednja preduzeća i turističke operatere koji su uzeti kao pilot u Uzbekistanu, specijalizirano obrazovanje za finansijsku pismenost za male tvrtke i zajednička podrška malim i srednjim preduzećima koja su pogođena pandemijom koronavirusa.

Demetrios Marantis, stariji potpredsjednik u Visu je rekao da se globalna ekonomija brže kreće ka internetu nego ikad, a pandemija Covid-19 transformira trgovinu širom svijeta.

- Visa je posvećena pružanju podrške malim preduzećima u njihovim naporima za oporavak kao i omogućavanju sigurnih i nesmetanih digitalnih plaćanja koja koriste i trgovcima i potrošačima. Sarađujući s EBRD-om i usredotočujući se na finansijsku uključenost i žensko preduzetništvo, vjerujemo da naše organizacije mogu napredovati prema našem zajedničkom cilju fleksibilnijeg i održivijeg ekonomskog razvoja - dodao je Marantis.

Alan Rousso, generalni direktor EBRD-a za vanjske odnose i partnerstva, rekao je da je svijet jako pogođen koronavirusnom pandemijom i vrlo je važno da vodeći međunarodni finansijski igrači poput Visa i EBRD-ovog tima pomognu onima koji su najviše pogođeni.

- Obje institucije donijet će svoje veliko iskustvo u pružanju podrške malim i srednjim poduzećima, posebno onima kojima upravljaju žene, kako bi im osigurale pristup finansijama, obuci i tehnologijama koje će im pomoći da nastave s aktivnostima usprkos nepovoljnim makroekonomskim uvjetima.

Buduća područja saradnje između strana mogu uključivati ​​projekte vezane za pametne i zelene gradske inicijative, digitalizaciju i promovisanje inovacija u različitim sektorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.