Izvor: Indikator | Četvrtak, 30.07.2020.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Metalnu i elektro industriju u FBiH osim pandemije pogađa i nezaštićeno tržište - Inicijativa Privredne komore uskoro pred nadležnima

Ilustracija (Foto: ruhmal/shutterstock)
Podaci o izvozu, uvozu, broju radnika, stanju grana metalske i elektro industrije pokazuju negativan uticaj pandemije koronavirusa u protekla četiri mjeseca, zaključili su članovi Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBIH, koje je 28. jula održalo sjednicu.

Posmatrajući grane metalne i elektro industrije FBiH, za šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period 2019. godine, može se kazati da su - Metali i njihovi proizvodi imali pad od 34,99%, - Mašine, aparati, meh.uređaji, kotlovi, med. instrum, nukl. reaktori; dijelovi imali pad od 14,32%, - Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, imali rast od 1,97%, -Vozila i njihovi dijelovi, pad od 19,68%, dok su - Oružje i municija; njihovi dijelovi imalli rast od 9,28%.

U prerađivačkoj industriji FBiH, broj radnika na kraju aprila 2020. je iznosio 100.480 i za 5.905 radnika je manji u odnosu na kraj 2019. godine. Na kraju aprila 2020. godine u MES FBiH radilo je 29.769 radnika i za 1.525 radnika je manje nego zadnjeg dana 2019.

Imajući u vidu da će koronavirus i u narednom periodu imati svoj negativan uticaj, utvrđene su aktivnosti Udruženja i Komore, koje će se u formi prijedloga, inicijativa i zahtjeva dostaviti nadležnima. Od realizacije prijedloga, zavisi dalja sudbina ovog ali i drugih sektora prerađivačke industrije.

Na sjednici je ukazano da postoji šansa da se i u ovako teškim uslovima krene naprijed, prvenstveno oslanjajući se na vlastite resurse, radeći na konkurentnosti i koristeći blizinu EU.

Industrija čelika u BiH, okupljena kroz sve nivoe komorskog sistema u BiH, godinama upozorava na nezaštićenost domaćeg tržišta, prilikom uvoza i plasmana nesigurnih proizvoda lošeg kvaliteta.

Poznato je da su od EU uvedene ograničavajuće kvote za uvoz čelika iz zemalja izvan EU, uključujući i BiH, nakon toga je pokrajina Kosovo uvela 100% carine i prije nekoliko dana je Vlada Republike Srbije pokrenula postupak uvođenja mjera za zaštitu od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika.

Sve ove aktivnosti su domaće proizvođače čelika dovele u težak položaj, o čemu je Privredna/Gospodarska komora više puta upozoravala nadležne, dok sa druge strane, u BiH se uvoze sirovine i proizvodi koji ne podliježu provjeri kvaliteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.