NavMenu

Metalnu i elektro industriju u FBiH osim pandemije pogađa i nezaštićeno tržište - Inicijativa Privredne komore uskoro pred nadležnima

Izvor: Indikator Četvrtak, 30.07.2020. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ruhmal/shutterstock)Ilustracija
Podaci o izvozu, uvozu, broju radnika, stanju grana metalske i elektro industrije pokazuju negativan uticaj pandemije koronavirusa u protekla četiri mjeseca, zaključili su članovi Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBIH, koje je 28. jula održalo sjednicu.

Posmatrajući grane metalne i elektro industrije FBiH, za šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period 2019. godine, može se kazati da su - Metali i njihovi proizvodi imali pad od 34,99%, - Mašine, aparati, meh.uređaji, kotlovi, med. instrum, nukl. reaktori; dijelovi imali pad od 14,32%, - Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, imali rast od 1,97%, -Vozila i njihovi dijelovi, pad od 19,68%, dok su - Oružje i municija; njihovi dijelovi imalli rast od 9,28%.

U prerađivačkoj industriji FBiH, broj radnika na kraju aprila 2020. je iznosio 100.480 i za 5.905 radnika je manji u odnosu na kraj 2019. godine. Na kraju aprila 2020. godine u MES FBiH radilo je 29.769 radnika i za 1.525 radnika je manje nego zadnjeg dana 2019.

Imajući u vidu da će koronavirus i u narednom periodu imati svoj negativan uticaj, utvrđene su aktivnosti Udruženja i Komore, koje će se u formi prijedloga, inicijativa i zahtjeva dostaviti nadležnima. Od realizacije prijedloga, zavisi dalja sudbina ovog ali i drugih sektora prerađivačke industrije.

Na sjednici je ukazano da postoji šansa da se i u ovako teškim uslovima krene naprijed, prvenstveno oslanjajući se na vlastite resurse, radeći na konkurentnosti i koristeći blizinu EU.

Industrija čelika u BiH, okupljena kroz sve nivoe komorskog sistema u BiH, godinama upozorava na nezaštićenost domaćeg tržišta, prilikom uvoza i plasmana nesigurnih proizvoda lošeg kvaliteta.

Poznato je da su od EU uvedene ograničavajuće kvote za uvoz čelika iz zemalja izvan EU, uključujući i BiH, nakon toga je pokrajina Kosovo uvela 100% carine i prije nekoliko dana je Vlada Republike Srbije pokrenula postupak uvođenja mjera za zaštitu od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika.

Sve ove aktivnosti su domaće proizvođače čelika dovele u težak položaj, o čemu je Privredna/Gospodarska komora više puta upozoravala nadležne, dok sa druge strane, u BiH se uvoze sirovine i proizvodi koji ne podliježu provjeri kvaliteta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.