NavMenu

Stižu kineski inženjeri radi gradnje Bloka 7 u TE Tuzla

Izvor: Klix Četvrtak, 30.07.2020. 15:34
Komentari
Podeli
Prva grupa kineskih inžinjera koji su zaduženi za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli u Bosnu i Hercegovinu će stići početkom avgusta ove godine. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, odnosno EPC ugovora je 722 mil EUR, gdje je 15% vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke.

Ovaj termoenergetski objekt će graditi kineski konzorcij China Gezhouba Group Company Limited Peking i Gedi - Guandong Electric Power Design Institute, a kako je za Klix.ba potvrdio izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, grupa od 15 inžinjera iz Pekinga u našu zemlju će stići do 10. avgusta.

Nakon toga, za njih je predviđena 14-dnevna samoizolacija zbog pandemije koronavirusa, a po isteku ove higijensko-epidemiološke mjere planiran je zajednički rad kineskih stručnjaka sa zaposlenicima Elektroprivrede BiH vezano za sami početak izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Salkić je istaknuo da je nakon 15 inžinjera planiran dolazak i prve grupe radnika koji će učestvovati u izgradnji spomenutog termoenergetskog objekta koji predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u našoj zemlji.

Dolasku kineskih partnera prethodili su intenzivni radovi na pripremi terena površine 270 hektara, a koji nisu usporeni ni uprkos pandemiji koronavirusa. Do danas je izvršena nivelacija terena i gradnja kanala, uz sve ostale zahtjevne građevinske radove, za koje je rok bio do novembra ove godine.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa te nemogućnosti dolaska kineksih partnera u martu, domaći radnici su besprekidno obavljali svoje dijelove posla tako da će inozemnim partnerima pripremljeni teren predati u potpunosti.


Vrijednost pripremnih radova je 18,9 mil KM, a izvođač je domaći konzorcij, koji čine kompanije ITC Zenica, Integral Inženjering Banjaluka i Prijedorputevi.

Također, zaposlenici Elektroprivrede BiH u proteklom periodu su radili i na izradi dokumentacije s kineskim partnerima, koja se odnosi na bazni dizajn projekta. Prema Salkićevim riječima, cjelokupan posao će biti završen nakon dolaska spomenutih inžinjera.

Elektroprivreda BiH prije mjesec dana izvršila je i uplatu avansa Kinezima u iznosu od blizu 214 mil KM. Vrijedi kazati da je realizacija izgradnje Bloka 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, planirana za 56 mjeseci, učestvovat će okvirno hiljadu radnika, a posao je ugovoren po principu "ključ u ruke".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.