Izvor: eKapija | Srijeda, 29.07.2020.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor za mjere energetske efikasnosti javnih zgrada u Sarajevu - Osigurano 10 mil EUR

(Foto: brizmaker/shutterstock.com)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su danas, 29. jula, sporazume o zajmu i grantu Evropske unije ukupne vrijednosti 10 mil EUR namijenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz državnog Ministarstva finansija i trezora, sporazum o grantu u iznosu 2 mil EUR i sporazum o zajmu u vrijednosti 8 mil EUR potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja koronavirusa.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma biće namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.

Ministar Bevanda naglasio je nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu 2 mil EUR, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uslovi ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu 8 mil EUR.

- Kredit EBRD-a od 8 mil EUR bitće alociran na FBiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH - naglasio je Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.