NavMenu

Trend uzgoja malina opada - Nekadašnji malinjaci sada spremni za nove kulture

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 29.07.2020. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: Lance Grandahl/unsplash)
U srebreničkoj opštini uzgajivači maline smanjuju površine zasađene tim bobičastim voćem i uništavaju dijelove malinjaka, zbog, kako kažu, neizvjesnosti cijene već nekoliko godina, kao i nedostatka radne snage za berbu, što je zaustavilo trend masovnog proširivanja i zasađivanja novih malinjaka, koji je bio aktuelan prije nekoliko godina na području ove, ali i susjednih opština Bratunac i Milići.

Brojna domaćinstva u srednjem Podrinju su zbog dobre cijene prije nekoliko godina zasadila malinjake, očekujući bolji profit, pa su njive koje su zasijavane kukuruzom i povrćem bile pretvorene u malinjake, a sada su na mnogima ponovo kulture koje su decenijama na njima uzgajane.

Smanjenje cijene maline i neizvjesnost o njenoj visini do kraja berbe doveli su do smanjenja broja malinara i površina pod ovom kulturom.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica Ivan Todić rekao je da je u opadanju broj proizvođača, ali i površine pod malinjacima, a ove godine su i vremenski uslovi negativno uticali, pa je rod maline značajno umanjen u odnosu na prethodne godine.

- Međutim, kvalitet i cijena maline su bolji nego prošle godine i to je satisfakcija za proizvođače - ocijenio je Todić.

On je potvrdio da ni hladnjača u vlasništvu zadruge na čijem je čelu još nije formirala konačnu cijenu maline, ali da će ona biti veća od 3 KM po kilogramu.

- Mi pratimo tržište i cijene u okruženju. Nemamo dnevnu, nego se odredi cijena na kraju berbe, koja treba da zadovolji i proizvođače i tržište - pojasnio je Todić i dodao da je veoma važan korektan odnos otkupljivača prema proizvođačima čiji se broj smanjuje.

On je konstatovao da će ove godine biti otkupljene manje količine maline nego prethodnih godina.

Todić je naveo da u opštini Srebrenica posluje šest hladnjača koje se bave otkupom i skladištenjem jagodičastog voća i njihovi kapaciteti su znatno veći od količina koje se proizvedu na ovom području.


- Sve hladnjače u srebreničkoj opštini, pa i u susjednom Bratuncu, bave se otkupom i skladištenjem maline i kupine. Ukoliko ne prošire asortiman doći će u nezavidan položaj, a postoji mogućnost otkupa, skladištenja i prerade i drugog voća što omogućava stalnu uposlenost i veću iskorištenost raspoloživih kapaciteta - istakao je Todić.

On je pojasnio da je srebrenička zadruga prošle godine otkupila 500 tona jagodičastog voća, a da će ove godine otkupiti 300 tona jer se orijentisala na preradu i otkup zaleđene robe i njen plasman na evropsko tržište.

Todić je rekao da je kapacitet zadružne hladnjače hiljadu tona robe, da na svojim plantažama uzgajaju organsku malinu i kupinu na 13 hektara i šest hektara su ove godine zasijali krompirom.

Zadruga u posljednje vrijeme prioritet daje preradi i pakovanju jagodičastog voća, što joj obezbjeđuje plasman na evropsko tržište i bolju zaradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.