Izvor: eKapija | Srijeda, 29.07.2020.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stigla nova kompjuterska oprema za uvezivanje podataka među zatvorskim ustanovama u FBiH

(Foto: txking/shutterstock.com)
Evropska unija i Vijeće Evrope nastavljaju pružati podršku uvođenju elektronskog sistema prikupljanja, čuvanja i razmjene podataka u zatvorima u Bosni i Hercegovini.

Nova kompjuterska oprema koja je donirana kroz zajednički EU/VE program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022" pružiće veliki podsticaj efikasnom rukovođenju zatvora pomažući rukovodiocima i zatvorskom osoblju u korištenju preciznih i ažuriranih informacija koje su neophodne za svakodnevni rad sa zatvorenicima.

Zvaničnicima Ministarstva pravde FBiH uručena je visokokvalitetna kompjuterska oprema koja će se isporučiti zatvorskim ustanovama i data centru Vlade, čime će se omogućiti elektronsko umrežavanje sa drugim agencijama sistema krivičnog pravosuđa.

Ukupna vrijednost kompjuterske opreme i softverskih licenci koje su kupljene do sada iznosi 175.000 EUR. Dio opreme, vrijednosti oko 60.000 EUR, kupljen je u okviru faze I Horizontal Facility u maju 2019. Početni paket je sadržavao kompjutere za zatvorsko osoblje, printere i skenere.

Svrha ove kompjuterske opreme je omogućavanje elektronske razmjene podataka vezanih za zatvore između osoblja koje je u direktnom kontaktu sa zatvorenicima zaduženim za tretman i sigurnost zatvorenika, ali takođe i između osoblja i zatvorskih rukovodilaca koji nadgledaju rad zatvora. Uvezujući pojedinačne zatvorske ustanove sa višim zvaničnicima u ministarstvima pravde, različiti podnesci između zatvorenika i zatvorskog osoblja će se razmjenjivati na brži i pouzdaniji način.

Paralelno se izrađuju i različiti softverski moduli, a sveobuhvatno softversko rješenje će se koristiti u radu svake od pojedinačnih službi u zatvorima: tretmana, obezbjeđenja, zdravstvene zaštite i administrativne službe.

Ova inicijativa je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II" i njegovog projekta "Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode zasnovanog na evropskim standardima i najboljoj praksi u Bosni i Hercegovini", koji implementira Vijeće Evrope.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.