NavMenu

MMF protiv bilo kakvih pokušaja konverzije kredita u francima u KM

Izvor: startbih.ba Srijeda, 29.07.2020. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta FBiH da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke, izjavio je u utorak, 28. jula, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell.

On je istaknuo da nije uloga parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od agenata privatnog sektora te da bi takva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcionisanje kreditnog tržišta u BiH u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane koronavirusom.

- Razumijemo da se mnogi dužnici bore da servisiraju svoje dugove ali smatramo da je ispravan način za rješavanje ovih poteškoća kroz moratorij na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo FBiH - izjavio je Jewell, saopćeno je iz Ureda MMF-a u BiH.

On je također naglasio da bi nametanje obvezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po budžet Vlade FBiH.

Rezidenti predstavnik MMF-a je podsjetio kako su se u okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu.

- Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF - zaključio je Jewell.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.