NavMenu

Na Žabljaku 10 puta manje turista nego lane - Korona nije zaustavila investicije, u planu značajni projekti

Izvor: Pobjeda Srijeda, 29.07.2020. 13:01
Komentari
Podeli
(Foto: Daniel Hering/unsplash)
Godinama su Žabljačani prepoznti po ljetnjoj turističkoj sezoni (epicentar zimske sezone se nezvanično, ali jasno, preselio u Kolašin i na Bjelasicu), a ovog jula, iako je vrijeme išlo naruku, u poddurmitorskom kraju se broje turisti. Zvanični podaci potvrđuju da je na Žabljaku 85% turista manje nego minule godine u isto vrijeme.

Posljednjih nekoliko sezona zabilježen je rast, iz godine u godinu sve je više bilo stranaca na obroncima Durmitora, ali virus je učinio svoje. Direktorica TO Žabljak Vanja Krgović-Šarović to objašnjava ovako:

- Moglo bi se reći da u predsezoni nijesmo imali turista, ali od juna već bilježimo posjete. U privatnom smještaju imamo oko 300 registrovanih turista, što je za oko 90% manje nego lani. U posljednjih pet dana se malo promijenila situacija, ali su to najčešće domaći gosti iz južnog i centralnog dijela Crne Gore. Kovid-19 je potpuno promijenio situaciju, jer kod nas su, godinama pretežno inostrani turisti. Sad su nam gosti iz Crne Gore većinom i taj trend očekujemo do sredine avgusta, do kraja godišnjih odmora. Među strancima su najbrojniji Mađari, Slovaci, Hrvati, Česi, Poljaci... Mi se ne možemo izuzeti od ostalih u našoj državi, a to znači da ćemo do kraja sezone zavisti od širenja virusa, otvorenosti granica, uslova pod kojima se ulazi u Crnu Goru. Predivđanja su naša, kad su u pitanju naredni mjeseci da bi mogli očekivati veću posjetu iz Izraela i Rusije, ali to ponovo zavisi od situacije vezane za virus, bez obzira što su ti letovi najavljeni - kazala je Vanja Krgović-Šarović.

Na Žabljaku je oko hiljadu kreveta u kolektivnom smještaju - desetak hotela i duplo više u privatnom.

- Hoteli rade zavisno od situacije. Većina hotelijera je vrata otvorila početkom juna, povremeno su se zatvarali i otvarali, zavisno od situacije, a od jula su u kontinuitetu otvoreni, ali mi svakodnevno od njih dobijamo izvještaje koji potvrđuju da u prosjeku imaju 20-25 turista dnevno. U privatnom smještaju imamo po stotinu do duplo više turista na dnevnom nivou, ali to su sve domaći gosti ili bar pretežno, riječi su Krgovic-Šarović.

- Novonastalom situacijom i virusom svi su turistički radnici na Žabljaku pogođeni, za nijima je loša zimska seona, a mnogi su investirali u sopstvene kapacitete uoči ljetnje sezone. Svi su se po bukingu nadali dobroj sezoni, već od aprila, ali virus je učinio svoje. Ono što mi znamo je činjenica da su tri žabljačka hotela ušla u saradnju sa Fondom PIO, da su snizili cijene, omogućil ljetovanje penzionerima na rate... Na Žabljaku su svi hotelijeri snizili cijene kada je riječ o polupansionu, ali cijene ugostiteljskih usluga u restoranima i lokalima su manje-više ostale nepromijenjene - riječi su direktorice TO Žabljak.

Na Savinom kuku su drastično niže cijene, kao i za ulazak u NP Durmitor.

- Za 13,5 EUR ove szeone možete kupiti ulaznicu za sve nacionalne parkove i to sezonsku, bez ograničenja ulazaka, a na Savinom kuku sve je jeftinije 40% u odnosu na minulu sezonu, a usluge uspinjače iz ljeta u ljeto koristi sve više turista - kazala je Krgović Šarović

Korona ne zaustavlja građevinare

Na Žabljaku se bez obzira na korona virus realizuju milionske investicije. Već je završena rekonstrukcija brojnih saobraćajnica, trotoara, vodovoda, ali započeti su godinama najavljivani radovi.

Napokon, počeli su radovi na izgradnji parking-garaže sa 130 mjesta, a to finansira lokalna uprava i to sa po 400.000 godišnje.

- To je značajan projekat za Žabljak kao tursitičko mjesto, bez obzira što ove ljetnje sezone dijelimo sudbinu ostatka Crne Gore. Na najvažnijim projektima se radi planiranom dinamikom, poodmakao je investitor i s radovima na izgradnji hotela Durmitor, a to je objekat koji će i ubuduće biti simbol Žabljaka. Uz to, u trotoare, potporne zidove, vodovod i kanalizaciju u centru grada uložili smo do sada mnogo, a u planu imamo brojne investicije, kao što je adaptacija školskih zgrada u seoskom podučju. Neke od tih projekata već smo završili, ali imamo ambiciozne planove i nijedno selo žabljačke opštine neće biti zapostavljeno. Putevi prema Virku, Pošćenskom kraju, Maloj Crnoj Gori... dobiće novo ruho - kaže predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Dodaje da imaju odličnu saradnju i sa državnim institucijama, a posebno sa Upravom javnih radova.

- U toku je rekonstrukcija Ulice vojvode Mišića, koja je parlelna sa ulicom koja vodi ka Crnom jezeru, radi se i nova ulica iza nove benzinske pumpe i Aroma centra, zatim kanalizacija u Kovačkoj dolini... Upravo treba da asfaltiramo put ka Tepcima u dužini od nekoliko kilometra, jer to je, takođe, važan projekat za žabljački turizam, a vrijedan je 240.000 EUR. Za neke od ovih objekata lani su završeni projekti, za neke eksproprijcija, ima ih i koji su započeti... ali važno je da se radi i na vodovodu u Dobrom Nuglu, da će Vojska Crne Gore biti angažovana i ove godine na Žabljaku, tako da dolazak inženjerske službe očekujemo uskoro, a oni će biti angažovani na rekonstrukciji i nasipanju lokalnih puteva - riječi su Vukićevića.

U toku je i eksproprijacija vrijedna 335.000 EUR za put ka skijalištu Savin kuk, a već je Uprava javnih radova izabrala i izvođača radova na tom pravcu i oni će koštati 1,7 mil EUR. Do skijališta će, saznaje Pobjeda, biti izgrađena moderna saobraćajnica, sa pješačkim stazama, rasvjetom...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.