NavMenu

Mreža u BiH može da prihvati 1.700 MW iz obnovljivih izvora energije

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 28.07.2020. 15:12
Komentari
Podeli
Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) predložio je povećanje maksimalne snage vetroelektrana i solarnih elektrana koja se može priključiti u elektroenergetski sistem (EES) BiH. Snaga bi za vjetroparkove trebalo da se poveća sa 460 MW na 840 MW, a za solarne elektrane sa 400 MW na 825 MW. Ukupna maksimalna snaga bi se tako povećala sa 860 na 1.665 MW.

Povećanje je dobra vijest za sve investitore, a posebno za one koji planiraju gradnju vjetroelektrana i solarnih elektrana kako bi električnu energiju izvozili, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Da bi odluka stupila na snagu mora da je odobri nadležni regulator BiH – Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK).

NOS BiH je nedavno organizovao raspravu na osnovu studije Analiza integracije nOIE (neupravljivi obnovljivi izvori energije, prim. aut.) u EES BIH u kojoj se predlaže povećanje maksimalne snage vjetroelektrana i solarnih elektrana koja se može priključiti u EES sa aspekta regulacione rezerve za balansiranje – sekundarna i tercijarna regulacija frekvencije.

Odluka je posebno važna za investitore koji namjeravaju graditi vjetroelektrane i solarne elektrane u BiH čija proizvodnja je namenjena za izvoz

Prof. dr Mirza Kušljugić, sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, kaže za Balkan Green Energy News da se predloženo povećanje snage zasniva na očekivanom pridruživanju NOSBIH EU mehanizmu IGCC koji predstavlja tehničko i obračunsko rješenje za koordinaciju angažovanja sekundarne regulacije u EU, čime se smanjuje potrebna rezerva za balansiranja u članicama koje su aktivirale ovaj mehanizam.

Ovo je, kako dodaje, posebno važno za integraciju većih snaga vjetroelektrana, koje imaju osobinu prostornog "peglanja" proizvodnje.

Mehanizam IGCC je, prema riječima Kušljugića, važan za sve zemlje regiona i može se aktivirati i bez uspostavljenih i povezanih dan-unapred i unutardnevnih tržišta električne energije.

- Odluka je posebno važna za investitore koji namjeravaju graditi vetroelektrane i solarne elektrane u BiH čija proizvodnja je namijenjena za izvoz, pošto realizacija ovakvih projekata ne zavisi od raspisivanja aukcija. Takve investicije su već najavljene u BiH, premda se ne zna kakve ugovore o otkupu (PPA) potencijalni investitori namjeravaju koristiti za plasman energije, prije svega, na regionalna tržišta - objašnjava Kušljugić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.