Izvor: Glas Srpske | Utorak, 28.07.2020.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS likvidna, spreman i drugi paket mjera pomoći za privredu

(Foto: vladars.net)
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da RS, uprkos teškoćama koje je izazvala pandemija virusa korona, nema probleme sa likvidnošću i da se redovno izmiruju obaveze iz budžeta, od plata i penzija do boračkih dodataka, invalidnina i obaveza prema dobavljačima.

- Stanje je za sada jako dobro po pitanju likvidnosti. Sigurni smo da ćemo i do kraja godine održati likvidnost na zavidnom nivou - rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Ona je navela da prihodi u budžetu jesu pali, precizirajući da je rebalansom budžeta planiran pad prihoda u ovoj godini za 240 mil КM.

- Trenutno su prihodi pali 143 mil КM, ali bez obzira na to, imamo dobru tekuću likvidnost, jer nadoknada pomenutih prihoda ide kroz određena zaduženja projektovana rebalansom - navela je Vidović.

Na pitanje da li je Srpska sposobna da izdrži eventualni novi talas virusa i probleme koje bi to donijelo, Vidović je rekla da se bolji poznavaoci ekonomije i ekonomskih kretanja čude kako Srpska opstaje u aktuelnoj krizi s obzirom na ograničene kapacitete i činjenicu da nema svoju fiskalnu i monetarnu politiku.

Ona je podsjetila da je Srpska prije ove krize planirala mnogo manje zaduženje i veće servisiranje duga, ali da je zbog aktuelne situacije morala podići prag zaduživanja, s tim da se i dalje drži u okviru propisanog limita od 60% od BDP-a.

Ne govoreći o detaljima, Vidović je najavila da se u okviru odgovora na drugi talas virusa već planira i priprema drugi paket finansijske pomoći za privredu i poljoprivredu o čemu će javnost uskoro biti upoznata.

- To će ići iz Кompenzacionog fonda koji punimo iz budžeta i to nam je u fokusu u ovom momentu. Sve ovo treba izdržati do kraja godine i mislimo da i taj drugi nivo pomoći privredi prema sadašnjim projekcijama možemo izdržati. Sada je najveći uspjeh održati privredu da bismo imali određenu perspektivu, jer ako je ne održimo nemamo šta očekivati - rekla je Vidović i napomenula da postoji mogućnost da Srpska pokuša da obezbijedi još sredstava za saniranje posljedica krize.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.