NavMenu

Bio proizvodi od meda spremni za izvoz - Sarajevski Ecomedico planira veći otkup i proširenje proizvodnje

Izvor: swot.ba Utorak, 28.07.2020. 10:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nitr/shutterstock.com)Ilustracija
Od 2015. do 2019. godine, izvoz medicinskog bilja, šumskog voća, gljiva i meda iz Bosne i Hercegovine, porastao je sa 29 na 41 milion KM. Nadalje, u ovom sektoru, BiH izvozi dva i po puta više nego što uvozi!

Adnan Čučuković, iz Ecomedico iz Sarajeva, želi doprinijeti tom vrlo pozitivnom trendu. Posao, koji on i njegova supruga vode zajedno, proizvodi preparate od meda, prirodnu kozmetiku, i zdravu hranu i dodatke hrane. Tokom proteklih šest mjeseci, Sweden/USAID FARMA II projekat pomogao im je u provedbi HACCP-a i ISO 22000, međunarodnih standarda sigurnosti hrane, te ISO 22176-GMP standarda, koji se odnosi na dobre proizvođačke prakse.

Međunarodni standardi za međunarodna tržišta

- Sad prodajemo isključivo na tržištu BiH. U 2019. obrađivali smo nekih šest tona meda, a naš spektar proizvoda uključuje i 50 preparat i dodataka prehrani, i sedam različitih proizvoda iz segmenta prirodne kozmetike - rekao je Čičuković.

Ecomedico proizvodi su dostupni u preko 110 prodavnica i apoteka širom zemlje. Oni također imaju svoj dućan u Sarajevu i primaju onlajn narudžbe, ali žele i proširiti svoje poslovanje.

- Već smo dobili upite o našim proizvodima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i iz Saudijske Arabije i Katara. Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, prošlog oktobra smo izlagali na beogradskom Food Show-u, gdje smo razvili kontakte s potencijalnim kupcima iz Kanade - pojašnjava Čučuković i dodaje da će im sa HACCP-om i novim ISO standardima, biti lakše da dobiju pristup tim tržištima.

Rast proizvodnje i izvoz

Prema riječima Čučukovića, Ecomedico trenutno ima ugovore sa devet pčelara u BiH, od kojih kupuju med. Provedba procedura koje propisuju tri standarda pomoći će im u daljnjem unaprijeđivanju kvaliteta njihovih proizvoda i obezbijediti daljnje sigurnosne garancije.

- Već četiri godine smo aktivni na BH tržištu BiH. Proizvodnja kvalitetnih, siguranih i djelotvornih proizvoda za nas je bio imperativ, i nastavićemo tao. Već smo pratili procedure koje se prepisuju HACCP-om i GMP-om. To nam je dalo dobru početnu tačku i proces certifikacije je prošao glatko - ističe Čučuković.

Naglašava da će provedba HACCP-a i ISO standarda njima olakšati da dobiju sve potrebne potvrde iz veterinarske službe, što je takođe jedan od uslova za izvoz.

- Naši naredni koraci su da počnemo sarađivati sa više pčelara i povećavati količine meda koje kupujemo, te samim tim i količine naših proizvoda. Rad sa većim količinama meda će nam omogućiti i dalju diverzifikaciju proizvoda. Sve ovo bi nas trebalo učiniti mnogo konkurentnijim na stranim tržištima i željno iščekujemo početak izvoza - rekao je Čučuković.

- Nadamo se da će Sweden/USAID FARMA II projekt biti u mogućnosti da nas podrži i u tom pogledu - zaključio je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.