Izvor: swot.ba | Utorak, 28.07.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID donirao 329.000 KM za uspostavljanje registra podsticaja RS

Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević i direktor USAID-ovog projekta Finra (Agenda reformskih finansijskih aktivnosti) Amil Kamenica potpisali su sporazum o dodjeli granta od 329.000 KM za uspostavljanje registra podsticaja Srpske.

Iz resornog ministarstva Srni je rečeno da je USAID ovim pružio finansijsku podršku za projekat "Usluga implementacije informacionog sistema za registar podsticaja u RS", koji je predviđen memoranudom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine između Vlade i Unije udruženja poslodavaca Srpske, kao i Programom ekonomskih reformi RS.

- Ministarstvo privrede i preduzetništva je preduzelo niz aktivnosti u prethodnom periodu na stvaranju uslova za uspostavljanje ovog registra. Izvršeno je mapiranje svih dostpunih podsticaja u Srpskoj, usvojen je pravni okvir za izradu registra podsticaja - navode iz resornog ministarstva i dodaju da je uz podršku USAID-a završeno i softversko rješenje koje će omogućiti primjenu registra u praksi.

Registar podsticaja, kažu u Ministarstvu, daće uvid u sve raspoložive i dodijeljene podsticaje privredi u Republici Srpskoj, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

- Cilj je da se putem ovog registra osigura bolja koordinacija i razmjena podataka između institucija koje dodjeljuju podsticaje, kao i javni uvid u podatke o raspoloživim podsticajima - pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Nakon ove faze planirane su obuke za sve jedinice lokalne samouprave i republičke institucije koje dodjeljuju podsticaje, a potom i konačno puštanje u funkciju samog registra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.