NavMenu

Ukidanjem carina na uvoz repromaterijala domaćoj industriji konačno pružena šansa za konkurentnost

Izvor: eKapija Srijeda, 24.02.2010. 10:01
Komentari
Podeli

Parlament BiH jučer je usvojio izmjene i dopune Zakona o carinskoj tarifi BiH kojim je omogućen uvoz sirovina i repromaterijala potrebnih tekstilnoj i metalnoj industriji, te poljoprivredi po nultoj ili stopi koja je u smanjena u odnosu na dosadašnju.

Ukidanje ili smanjenje carinskih stopa za uvoz repromaterijala i sirovina koje se ne proizvode ili ih nema u dovoljnim količinama u BiH već dugo godina traže predstavnici ovih industrijskih grana jer su uglavnom ove repromaterijale uvozili kako bi ih u sklopu tzv. loan poslova, samo doradili u BIH i odmah nakon toga izvozili.

Ovo se posebno odnosi na tekstilnu industriju, koja najvećim dijelom radi tzv. loan poslove (poslove dorade), i koja se zbog ovakvih carinskih nameta suočavala s problememima jer ne može financirati ovolike namete, te su kažu iz Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH, došli u situaciju da moraju otkazivati narudžbe.

Iz Vijeća ministara koje je i predlagač ovog zakona, prilikom upućivanja u proceduru, istaknuli su da je cilj ovih izmjena poticanje domaće proizvodnje i povećanje njezine konkurentnosti.

Ovim izmjenama se između ostalog smanjuje stopa carine za aluminij i proizvode od aluminija sa deset na 7,5 posto, a za uvoz pojedinih vrsta posebnih tkanina stopa se smanjuje sa deset na 6,3 posto, a za pojedine i na četiri odsto. Dok se carina za nabavku repromaterijala koji se koristi za proizvodnju obuće smanjuje s 15 na tri posto. Iz Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH kažu da će kompanije iz ove branše imati velike korsiti od ovih izmjena jer će im troškovi biti sniženi za 40 posto.

Jago Lasić, potpredsjednik Gospodarske komore FBIH, kaže da je bilo za očekivati da će ove izmjene biti usvojene na Parlamentu jer se radi o usklađivanju carina s onima kakve se primjenjuju u EU.

Naime, bh. kompanije su do sada repromaterijale i sirovine uvozili po carinama višim od onih koje su na snazi u EU, te je to razlog zašto nisu mogle biti konkurentne ni na domaćem kao ni na stranom tržištu.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.