Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 27.07.2020.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centralna banka Litvanije izdala prvu digitalnu valutu u svijetu

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Banka Litvanije (LCB) je prva u evrozoni i u svijetu izdala svoj digitalni kolekcionarski novčić LBCOIN, kreiran na temelju vrhunskih informatičkih rješenja.

Litvanska centralna banka je saopštila da je LBCOIN posvećen Aktu o nezavisnosti te zemlje iz 1918. godine i njegovim potpisnicima kojih je bilo 20.

- Digitalni novac je izvanredan prikaz onoga što smo postigli u samo nekoliko godina nakon naše strateške odluke da krenemo odlučno putem finansijskih i platnih inovacija. Služi kao most koji spaja klasičnu numizmatiku i finansijske tehnologije koje se brzo razvijaju - naveo je u saopštenju Vitas Vasiliauskas, predsjednik odbora Banke Litvanije.

Dodao je da ne sumnja da će LBCOIN ojačati ulogu Litvanije kao regionalnog fintek centra.

LBCOIN zasnovan na blokčejnu sastoji se od šest digitalnih tokena i jednog fizičkog kolekcionarskog novčića. Banka Litvanije izdala je 4.000 LBCOIN-a, odnosno 24.000 digitalnih tokena i 4.000 srebrnih kolekcionarskih kovanica.

Svaki žeton ima jednog od 20 potpisnika Akta o nezavisnosti i pripada jednoj od šest kategorija potpisnica (sveštenicima, predsednicima, diplomatama, industrijalcima, akademicima, komunalnim službenicima) sa 4.000 tokena posvećenih svakom od njih.

Nakon kupovine LBCOIN-a, kolekcionari će dobiti šest nasumično odabranih digitalnih tokena koje će moći da zamjene za fizički kolekcionarski novčić, koji mogu da deponuju u LBCOIN e-trgovinu, da pošalju kao poklon, da ga mijenjaju s drugim kolekcionarima ili prenesu u NEM javnu blokčejn mrežu (NEM novčanik).

Fizičke srebrne kolekcionarske kovanice, koje nose nekonvencionalnu denominaciju od 19,18 evra, kovane su u litvanskoj kovnici novca.

Veličinom i oblikom liče na kreditnu karticu, i prikazuju Akt o nezavisnosti i potpisnike.

Litvanska trobojnica na naličju novčića sadrži državnu himnu upisanu u binarni kod. Na prednjoj strani koina se nalazi grb Republike Litvanijem ugrađen u QR kod povezan sa e-trgovinom LBCOIN. Fički novčić teži 36,36 grama.

LBCOIN je dostupan za kupovinu po cijeni od 99 EUR u LBCOIN e-trgovini lbcoin.lb.lt, za šta je potrebna registracija, navodi se u informaciji.

Kako bi bili obezbjeđeni ravnopravni uslovi, jedna osoba moći će da kupi samo jedan LBCOIN u periodu od prvog do šestog dana njegove prodaje, a kasnije broj kupovina po jednoj osobi neće biti ograničen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.