Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 27.07.2020.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Startuje novi softver za elektronsku kontrolu parkiranja u Beogradu - "Oko sokolovo" pokriva 93 ulice

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je nov sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja nazvan "Oko sokolovo", koji će obavljati specijalno opremljena vozila i koji ima za cilj da zaustavi bahato parkiranje u Beogradu.

- Sistem znači kraj bahatom parkiranju u "žutim trakama", na tramvajskim šinama, pješačkim prelazima, invalidskim mjestima, ali i kraj onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima. Do sada je njihovo kažnjavanje zavisilo od toga kada će u tu ulicu naići komunalni milicioner ili saobraćajni policajac. Sada ćemo na najmanje dvadeset minuta imati prolazak vozila novog sistema, što znači da će izvjesnost kažnjavanja biti mnogo veća. Druga prednost jeste da je sistem najveća pomoć građanima koji koriste javni prevoz jer ukoliko oslobodimo "žute trake" on će se ubrzati za deset do dvadeset odsto, ali ubrzaće se i sav ostali saobraćaj. Prave efekte sistema očekujemo oko 20. avgusta - naveo je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je precizirao da sistem pokriva 93 najprometnije ulice, "crne tačke" gde treba da se riješi problem.

- Odabrali smo one ulice kojima ide gradski prevoz i gde je najveća koncentracija bahatog parkiranja. Danas je počelo postavljanje tabli na početku i na kraju svake ove ulice, kojima se ljudi upozoravaju da je počelo elektronska kontrola parkiranja - kazao je Vesić.

On je napomenuo da sistem ima i druge benefite kad je riječ o bezbednosti, jer je, primjera radi, u Velikoj Britaniji gde sistem funkcioniše od 2011. obijanje stanova i automobila smanjeno za 50%. Sve je usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka, dodao je Vesić, napominjući da je saglasnost dao i zaštitnik građana.

Zamjenik gradonačelnika je dodao i da je softver vlasništvo Parking servisa i Beograda. On omogućava da se polako uključe i druga preduzeća u korišćenje softvera, kao što su Beograd-put i GSP. Početkom sledeće godine plan je da vozila imaju kamere ispod koje bi mogle da snimaju rupe na ulicama i da istog časa budu proslijeđivane Beokomu, koji će nadalje prosleđivati nadležnom preduzeću.

Naplata kazni sistemom "Oko sokolovo" počeće 10. avgusta. U prvoj nedelji samo će se snimati, a od 3. avgusta svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese ne kazne već obavještenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila naplaćena, informacijom da je još uvijek test faza, kao i molbom da to više ne čine, rekao je Vesić.

Od 93 ulice izuzeti su oni dijelovi gde su kovid centri, bolnice, domovi zdravlja, porodilišta, obdaništa, škole.

Nabavljeno je ukupno osamnaset vozila, s tim što s radom sutra ujutro počinju četiri, a ostala će se sukcesivno uključivati. Specijalizovana terenska vozila kupljena su na javnom tenderu, koštala su 29.000 EUR, plus četiri hiljade za nadogradnju. Vozila će raditi 24 sata dnevno, i to tako da će ih petnaest biti na ulicama grada, a tri u rezervi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.