Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.07.2020.| 20:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku tenderi za pet dionica na Koridoru 5C - Pogledajte kako izgledaju gradilišta snimljena dronom (VIDEO)

(Foto: Autoceste FBiH)
Koridor 5C je najambiciozniji investicioni program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajne finansijske i ljudske resurse. Korist od Koridora 5C je višestruka za građane i privredu BiH.

Svaki novi kilometer autoceste mijenja stvari nabolje i donosi koristi građanima BiH – skraćuje vrijeme putovanja, povećava sigurnost u saobraćaju u skladu s EU standardima, smanjuje nivo zagađenosti zrak, ostvaruje bolji pristup manjim gradovima, poboljšava turističke rute te unaprjeđuje trgovinske tokove između država regije, što pozitivno utječe na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Šire gledano, izgradnja Koridor 5C je priča o povezivanju BiH sa regionom i Evropskom unijom. Do sada je izgrađeno 102 km autoceste. Spreman je novi investicioni ciklus vrijedan 1,6 mlrd KM, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Sada postoji zatvorena finansijska konstrukcija za sve dionice koje su u planu za raditi, osim u ovoj sada fazi od Ovčara do Bradine. Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste.

Riječ je o gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići.

U završnoj fazi su radovi na zeničkoj obilaznici ukupne dužine od 11 kilometara koju čine tri dionice Drivuša – Klopče (završeni radovi), Klopče – Donja Gračanica i dio Vraca – Donja trebali bi biti završeno za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad.

U toku su tederske procedure za pet dionica ukupne dužine 22,8 kilometara i to: Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Tarčin – Ivan – LOT 1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan, Tunel Kvanj – Buna i Sarajevska obilaznica /lot 3B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.