Izvor: Mina | Subota, 25.07.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milijardu eura za energetski sektor u Crnoj Gori u narednih nekoliko godina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Planovi najvećih energetskih subjekata u Crnoj Gori, kako je objavljeno u trećem paketu socio-ekonomskih mjera, obuhvataju investicije ukupne vrijednosti od milijardu EUR. Od toga, u periodu do 2024. godine, očekuje se realizacija od oko 734 mil EUR investicija.

Procjena je da od ukupnog iznosa, realizacija oko 350 mil EUR može biti ugovorena sa crnogorskim kompanijama, pišu Vikend novine.

Samo tokom ove godine, u crnogorsku prviredu po osnovu investicija u elektroenergetiku, biće distribuirano oko 50 mil EUR.

- Loše stanje distributivne mreže zahtijeva intenzivna i opravdana ulaganja. Zahvaljujući odličnim rezultatima na eliminaciji neopravdanih gubitaka u mreži, crnogorska elektrodistribucija danas je zdrava i investiciono sposobna - navodi se u trećem paketu mjera.

Oko 170 mil EUR ulaganja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) do 2024. godine, neće imati negativan uticaj na tarifu za krajnje potrošače.

Slično je i sa oko 95 mil EUR plana Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je nakon puštanja u rad podmorskog kabla prema Italiji prerastao u izvozno orijentisanu kompaniju, koja gotovo polovinu prihoda ostvaruje od izvoza usluge, 15 miliona EUR godišnje.

Kroz nove mjere predviđena je posebna podrška domaćoj privredi da se osposobi za pružanje usluga energetskim kompanijama, ne samo u zemlji, već i u regionu.

Konačan rezultat planiranih investicija je uvećanje proizvodnje električne energije u Crnoj Gori za oko 20%, ali i značajno unapređenje kvaliteta isporuke, posebno u ruralnim područjima.

Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, je višegodišnji projekat, vrijedan 45 mil EUR, koji u krajnjem treba da obezbijedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima.

Aktivnosti koje se odnose na realizaciju ovog projekta obuhvataju izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda i rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake.

Kroz realizaciju projekta predviđeno je da sama TE Pljevlja bude toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja.

Veoma važan projekat koji omogućava zdraviju životnu sredinu u Pljevljima je i već započeti projekat rekultivacije deponije Maljevac.

Vrijednost tog projekta je skoro 11 mil EUR.

Osim toga značajni su i ekonomski benefiti projekta uzimjaući u obzir da investiciju realizije domaća kompanija.

Rekonstrukcija i modernizacija velikih hidroelektrana (HE), Perućica i Piva, jedan je od prioritetnih projekata u investicionim planovima Elektroprivrede (EPCG).

Posebno treba imati u vidu činjenicu da rekonstrukcijom i modernizacijom tih elektrana EPCG stvara još bolje pretpostavke valorizacije potencijala koje znače mogućnost povećanja profita koji kompanija ostvaruje.

Sa druge strane, investicije od oko 40 mil EUR doprinose generisanju dodatne vrijednosti i multiplikativnim efektima na sektor energetike, ali i ekonomije u celini.

U HE Perućica biće uloženo nešto više od 30 miliona, a u HE Piva oko 9,5 mil EUR. Takođe, HE Perućica će u naredne četiri godine dobiti novi agregat vrijedan skoro 24 mil EUR.

Ugovor za izgradnju jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi zaključen je između države i konzorcijuma kojeg čine EPCG, finski Fortum i jedan od najvećih EPCG ugovarača u toj oblasti Sterling and Willson.

Ugovorom je predviđena izgradnja solarne elektrane Briska gora snage 250 megavata (MW).

Aktuelne izmjene Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinj stvoriće pretpostavke za nesmetan početak izgradnje elektrane. Početak radova je planiran krajem ove godine, a ugovorom precizirano vrijeme izgradnje prve faze od 50 MW je 18 mjeseci.

Vrijednost investicije 180 mil EUR, a učešće domaćih kompanija je 30 miliona.

Niz aktivnosti koje su do sada sprevedene pokazuju isplativost izgradnje vjetroelektrane Gvozd.

U tom smislu EPCG je ušla u finalnu fazu pripreme projekta koja podrazumijeva pregovore sa finansijskim institucijama.

Realizacija tog projekta podrazumijeva izgradnju vjetroelektrane snade 50 MW, sa procijenjenim iznosom investicije od više od 60 mil EUR.

Završetak projektovanja i dobijanje građevinske dozvole predviđeni su do kraja ove godine, dok je početak radova na izgradnji elektrane predviđen za slijedeću godinu uz projektovano puštanje u rad u 2022. godini.

Višegodišnje aktivnosti na pripremi projekta izgradnje HE Komarnica su takođe u finalnoj fazi.

U prethodnom periodu sprovedene su aktivnosti koje su omogućile izradu tehničkih rješenja koja će sa jedne strane obezbijediti prihvatljiv nivo uticaja na ekologiju, a sa druge strane ekonomsku i energetsku održivost projekta.

Predviđenim rješenjima planirana je izrada HE snage 171 MW i procijenjene vrijednosti od oko 272 mil EUR.

S obzirom na prirodu takvih investicija realno je očekivati da će učešće domaćih kompanija biti u iznosu većem od 50% investicije.

Nakon očekivanog usvajanja Detaljnog prostornog plana (DPP) u Skupštini stvoriće se i prostorno-planski preduslov za početak naredne faze razvoja projekta koji će podrazumijevati tender za izbor najboljeg ponuđača za izradu glavnog projekta i izvođenje radova.

Sprovođenje uspješnog kocepta, privlačenja investicija u nove proizvodne objekte, koji podrazumijeva davanje u zakup državnog zemljišta rezultirao je i ponudom za izgradnju vjetroelektrane Brajići snage 100,1 MW.

Ponuda konzorcijuma predvođenom njemačkim WPD-om predviđa investiciju od oko 101 mil EUR.

Trenutno su u pregovori u finalnoj fazi i očekuje se skoro potpisivanje ugovora o zakupu državnog zemljišta.

Investicija predviđa i značajno učešće domaćih kompanija čime će njeni efekti biti značajniji za ekonomiju Crne Gore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE