NavMenu

Uvođenje 5G mreže može da udvostuči potrošnju struje

Izvor: Nova ekonomija Nedjelja, 26.07.2020. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Ako se infrastruktura za 5G mrežu rasporedi na isti način kao što je to bio slučaj sa 3G i 4G mrežama, potrošnja struje će se drastično povećati, upozorava švedska kompanija Ericsson, a prenosi Euractiv.

Izvještaj ukazuje i na odgovornost industrije telekomunikacija koja treba da razvije 5G bez dodatnog povećanja potrošnje energije, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

- Neki provajderi su čak procijenili da bi potrošnja energije mogla da se udvostruči kako bi se zadovoljili sve veći zahtjevi u saobraćaju, uz poboljšanje postojeće mreže i uvođenje 5G. To nije održivo, sa aspekta troškova i zaštite životne sredine - naglasio je Erik Ekuden iz Ericsson-a.

Sa druge strane, dodaje da 5G mrežu odlikuju izvjesni standardi u uštedi energije, pa je po tom pitanju ona sofisticiranija od prethodnih.

To se, kako dodaje, prije svega odnosi na "sleep mode" režim uređaja i efikasniji način prenošenja podataka, što dosta pomaže u racionalnoj potrošnji energije.

- Te prednosti i novi pristup u uvođenju mreže mogu da pomognu da se prenos podataka bude četiri puta veći bez uvećanog utroška energije - naglašava Ekuden.

Direktor održivosti u Ericsson-u Mats Pelbak Šarp podsjetio da uvođenje svake nove mreže donosi značajno uvećanje potrošnje energije.

- To ne smije da se desi kada lansiramo 5G. Moramo da smanjimo potrošnju energije - naglasio je Pelbak Šarp.

Šta kaže Evropska unija

Evropska komisija nastojala je da ubrza razvoj 5G, omogućila je postavljanje njenih antena bez pojedinačnih dozvola, uz poštovanje propisa.

Naglašava se i doprinos 5G novim uslugama u zdravstvu, energetici, saobraćaju i obrazovanju, smanjenju energetske potrošnje.

Prilično optimistički zvuči i prognoza da će 5G mreža koristiti 90% manje energije po jednom bitu od 4G mreže.

- Prethodnim promjenama često su se zadržavali postojeći mrežni sastavi uz dodavanje nove opreme, odnosno način izgradnje mreže mora da se promijeni - naveo je Pelbak Šarp iz Ericsson-a.

On ukazuje da je ono što EU ističe kao značajne činjenice nije pravi put za uvođenje 5G.

Važno je, kako naglašava, utvrditi gdje se podaci najviše koriste, dimenziju opreme koja je neophodna na tim lokacijama i mjesta gdje su najveće dnevne varijacije u saobraćaju.

Shodno tome inženjeri iz Eriskona navode četiri smjrenice za izgradnju infrastrukture 5G mreže, koje treba slijediti kako bi se uštede zaista postigle.

1. Zamjena postojeće mrežne aparature.

2. Aktivirati softver za uštedu energije.

3. Izbjegavati glomazni hardver i sa tim u vezi uzeti u obzir potrebe određenog područja radi uštede energije.

4. Koristiti veštačku inteligenciju za upravljanje infrastrukturom.

- Sa druge strane, ako je tehnologija za 5G izgrađena na isti način kao dosadašnja tehnologija, utrošak energije značajno će porasti - upozorio je.

Euractiv navodi i da se veće brzine u prenošenju podataka kod 5G mreže oćekuju za pet godina, kada će ta mreža raditi na većim frekvencijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.