NavMenu

Twitter najavio ukidanje naloga koji su povezani sa teorijama zavjere

Izvor: Mediacentar Sarajevo Subota, 25.07.2020. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock)
Nova ograničenja Twittera će uticati na 150 hiljada naloga na ovoj društvenoj mreži, a poduzimanje sličnih mjera najavio je i Facebook.

Twitter je ove sedmice najavio uklanjanje naloga na ovoj društvenoj mreži čije poruke šire teorije zavjere, poput grupe "QAnon" za koju se navodi da, između ostalog, širi teorije zavjere o američkoj vlasti i javnosti protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenose američki i britanski mediji.

Kako piše BBC, Twitter će prestati preporučivati sadržaj koji je povezan sa grupom "QAnon" i blokirati web adrese (URL) koje su povezane sa ovom grupom i dijeljenjem sadržaja na ovoj društvenoj mreži. The Guardian prenosi da će ova ograničenja uticati na oko 150 hiljada Twitter naloga, a kako piše NBC news, glasnogovornik ove društvene mreže je potvrdio da je Twitter u posljednjih nekoliko sedmica uklonio preko sedam hiljada naloga grupe "QAnon" zbog kršenja manipulacije platformama i neželjenog sadržaja.

Pristalice grupe "QAnon" povezane su sa brojnim lažnim tvrdnjama koje se šire na Twitteru, uključujući i teoriju zavjere da je jedna američka kompanija namještaja umiješana u trgovinu djecom kao i o širenju raznih teorija zavjere o koronavirusu COVID-19, piše BBC. Iz ovog medija također navode da je glavna američka federalna agencija FBI prošle godine izdala upozorenje o "teorijama zavjere domaćim ekstremistima" i odredila "QAnon" kao potencijalnu domaću ekstremističu prijetnju.

Prema pisanju New York Timesa, ovo je prvi put da se provode mjere za uklanjanje sadržaja koji je povezan sa "QAnon" grupom, a koji postaje sve popularniji na Twitteru, Facebooku i YouTubeu.

Kako piše New York Times, slične mjere, odnosno sprečavanje širenje sadržaja "QAnon" grupe, bi se uskoro mogle početi provoditi i na Facebooku, a ovu informaciju potvrdila su dva uposlenika ove društvene mreže koja su željela ostati anonimna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.