NavMenu

Pandemija najozbiljnija prijetnja ekonomiji BiH - Zaduženje nema alternativu

Izvor: Glas Srpske Petak, 24.07.2020. 11:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Pad domaće i strane potražnje tokom krize izazvane pandemijom virusa korona glavni je okidač za recesiju u zemljama zapadnog Balkana, što ionako usporenu ekonomiju BiH gura u još veće probleme i zaduženost.

Navedeno je to u najnovijem izvještaju Svjetske banke prema kojem se sve zemlje zapadnog Balkana sve više zadužuju.

- Sve zemlje zapadnog Balkana ušle su u krizu s većim iznosima javnog duga nego što je to bio slučaj uoči globalne finansijske krize iz 2009. godine, a to im je ograničilo izbor mogućnosti za fiskalno reagovanje i učinilo ih osjetljivijim - navedeno je u izvještaju.

Osim toga, Svjetska banka upozorava da potrebe ovih zemalja za zaduživanjem naglo rastu i da će se na čitavom zapadnom Balkanu povećati i buduće otplate po osnovu kamata i to u uslovima uvećanog fiskalnog deficita i javnog duga i smanjene dostupnosti sredstava na finansijskim tržištima.

U ovoj finansijskoj instituciji smatraju da je pandemija najozbiljnija prijetnja ekonomiji BiH nakon svjetske finansijske krize.

- Sporiji rast u evrozoni, najvećem izvoznom tržištu BiH, te regionalni trgovački tokovi, doprinijeli su padu izvoza i smanjenju industrijske proizvodnje, što je dobrim dijelom posljedica poremećaja u proizvodnji velikih izvoznih firmi - navedeno je u izvještaju. Dodaju da se u ovoj godini zbog "kovida 19" očekuje produbljenje fiskalnog deficita. Podsjećaju da je lani deficit bio procijenjen na 0,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je već tada bio pad u odnosu na suficit od 2,5% odsto iz 2018. godine.

- Glavni pritisak na povećanje potrošnje izvršen je zbog rasta plata u javnom sektoru u oba entiteta u BiH. Kapitalna potrošnja u prošloj godini porasla je za 3,6%, uglavnom zbog investicija u puteve, a ukupan javni dug na kraju godine je bio usmjeren s 33,1% BDP-a. Uz sve dodatne finansijske potrebe koje su vlasti najavile, u 2020. godini očekuje se povećanje javnog duga BiH na oko 37,4% - stoji u izvještaju Svjetske banke.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže za "Glas Srpske" da je ekonomija BiH i prije ove krize bila slaba te da će ova situacija samo pogoršati postojeće stanje.

- U prvom redu moramo spasiti preduzeća i radna mjesta, a zaduženje je neminovnost, jer drugi model ne postoji. Moramo se dodatno zadužiti da bismo sačuvali privredu i ekonomiju i zaštitili bar domaću proizvodnju - naglasio je Ljuboja.

Dodao je da je došlo do velikih promjena na svjetskom tržištu te da su sve grane privrede u kolapsu.

- Sve to još je teže u zemlji poput BiH, koja i bez krize nema jaku ekonomiju. Neophodno je da propagiramo potrošnju domaćih proizvoda te da se carinskim i necarinskim barijerama ogradimo od uvoza, jer će u idućem periodu sigurno doći do ekspanzije uvoza iz razvijenih zemalja, koje imaju snažnu podršku svojih politika i njihov oporavak teče brže - istakao je Ljuboja.

Prema izvještaju Svjetske banke jedna od posljedica pandemije virusa korona u BiH biće povećanje siromaštva. Prema njihovim procjenama, siromaštvo će biti povećano na 14,6 procenata, a u zavisnosti od toga koliko će kriza trajati u 2020. godini, od 35.000 do 85.000 osoba će postati siromašno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.