NavMenu

Plodna godina za proizvođače kornišona u Tuzlanskom kantonu - Očekuje se berba 200 tona

Izvor: Oslobođenje Petak, 24.07.2020. 10:10
Komentari
Podeli
(Foto: Natallia Kirylka/shutterstock.com)
Proizvođači krastavaca kornišona u Tuzlanskom kantonu na pragu su jedne od najplodnijih godina otkako se bave ovom proizvodnjom. Iako su vremenske prilike bile loše za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, čini se da su pogodovale uzgoju kornišona, te se očekuje berba najmanje 200 tona u ovom kantonu.

Kako nam je kazao Jasmin Selimović, predsjednik Udruženja Kornišon iz Živinica, godina je izuzetno dobra, a ukoliko vremenski uslovi budu bolji, bit će veća i proizvodnja.

- Jako je dobra godina. Berba ne traje ni mjesec, a već su rezultati odlični, tako da samo članovi Udruženja Kornišon očekuju berbu između 150 i 200 tona krastavca kornišona. Isto tako, mislim da možemo biti zadovoljni otkupnom cijenom, mada bi realno mogla biti i malo viša, jer je ovaj krastavac teško uzgajati, a potražnja za njim je velika - kazao je Selimović.

Firma Voćar iz Glumine kod Zvornika dnevno izveze dva kamiona po oko 20 tona kornišona prema Njemačkoj.

Iako je izvoz kornišona, zajedno sa ostalim biljem, olakšan produžavanjem radnog vremena na dva granična prelaza preko kojih se vrši prekogranični transport bilja, proizvođači i dalje moraju dobro voditi računa da ispoštuju sve standarde kada je riječ o proizvodnji kornišona.

- Evropska unija je postavila standarde. I u početku je to išlo sporo, ali izvoz je krenuo i sad je uglavnom nesmetan. Vjerujemo da će tako ostati sve dok budemo poštovali standarde, odnosno koristili preparate koje traži Evropska unija. Uveliko nam je pomoglo ovo produžavanje radnog vremena na graničnim prelazima, jer tako možemo osigurati svježinu naših kornišona - dodao je Selimović.

Proizvođači kornišona iz ovog udruženja svoje proizvode prodaju Zemljoradničkoj zadruzi Gračanka. Direktor ZZ Gračanka Refik Ahmuljić kaže kako problema nema, te da se izvoz odvija nesmetano.

- Mi svaki dan imamo jedno vozilo i oko 20 tona kornišona svaki dan ide za tržište Evropske unije. Očekujemo da se ta količina i poveća ukoliko dođe do povećanja temperatura - kazao je Ahmuljić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.