NavMenu

Potpisani sporazumi s KfW-om za Projekt "Vjetroelektrana Mesihovina" - Osigurana sredstva od 72 mil. EUR

Izvor: eKapija Utorak, 23.02.2010. 13:50
Komentari
Podeli

Sporazum o zajmu i projektu između KfW, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) za Projekt "Vjetroelektrana Mesihovina" i Sporazum o financiranju i projektu između KfW, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) za Projekt "Dopunske mjere za Vjetropark Mesihovina", potpisali su 23. februara u Sarajevu, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić, prvi potpredsjednik KfW-a za Aziju i Istočnu Europu Uwe Ohls, direktor Ureda KfW-a u BiH Gerald Kuehnemund, federalni dopremijer i ministar financija Vjekoslav Bevanda i generalni direktor EPHZ "Herceg Bosne" Matan Žarić.

Oba sporazuma proizilaze iz Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o financijskoj suradnji u 2007. godini i 2008.godini

Za Projekt "Vjetroelektrana Mesihovina", osigurana su ukupna sredstva od 72,0 milijuna eura od čega 71,0 milijun eura kreditnih sredstava, te još jedan milijun eura nepovratnih (grant) sredstava, dok će ostatak osigurati EPHZ "Herceg Bosna". Ukupni troškovi Projekta će iznositi oko 75 milijuna eura.

Završetak radova na izgradnji je planiran za kraj 2012.

"Obnovljiva energija , koju smo obvezni proizvoditi je strateški proizvod te je ovo jedan od najboljih načina ulaganja u razvitak Bosne i Hercegovine", kazao je ministar Vrankić. Istaknuo je "da su uvjeti zajma iznimno povoljni, tim prije što se plasiraju u proizvodnju, i izgrađena vjetroelektrana će otplatiti, vrlo brzo, sama sebe."

Viši potpredsjednik KfW-a, Ohls je istakao značaj iskorištavanja velikog potencijala obnovljivih izvora energije u BiH. "Evropa treba zelenu energiju, a BiH je može isporučiti", kazao je on. Energija vjetra i vode ne samo da nudi nove mogućnosti u smislu zapošljavanja i povećanja prihoda, već može doprinijeti i potrebnom smanjenju tekućih računskih deficita.

Prije potpisivanja sporazuma, delegacija KfW-a je održala razgovore sa predstavnikom Federalnog ministarstva energije, ministrom Puhalcem i ministrom Zirojevićem po pitanju trenutne situacije u energetskom sektoru. Sudeći po KfW-u, samo u posljednje tri godine je dodijeljeno preko 200 miliona EUR za projekte obnovljive energije u BiH a nove raspodjele se mogu očekivati u ovoj godini. Međutim, uskoro bi trebalo osnovati Posebno državno tijelo u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih Naroda. U suprotnom bi bili izgubljeni značajni prihodi, obzirom da izbjegnute emisije CO2 iz ovih projekata predstavljaju značajan izvor dodatnih prihoda. Mesihovina bi doprinijela ovom smanjenju sa procijenjenih 100.000 tona godišnje.

Vjetroelektrana Mesihovina će se nalaziti u blizini Tomislavgrada. Planirane su 22 vjetrenjače pojedinačnog proizvodnog kapaciteta od 2 MW. Okolišnu dozvolu je bilo moguće dobiti prošle godine i preduslovi za početak projekta su se mogli zadovoljiti. Uz prosječnu brzinu vjetra od preko 6 m/sekundi, potpisnici očekuju godišnju proizvodnju od 115 GWh u vjetroelektrani Mesihovina. Još prošle godine je Vlada Njemačke uručila elektronski atlas vjetrova BiH za dalje ubrzavanje razvoja i pripreme budućih lokacija. KfW namjerava i dalje podržavati ovakve napore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.