Izvor: Indikator | Četvrtak, 23.07.2020.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mastercard pokrenuo projekat ekoloških kartica - Cilj smanjenje upotrebe nebiorazgradive plastike

Mastercard pokreće održivi kartični program kako bi svoje izdavače kartica prebacio na zelenije alternative poput reciklirane, biorazgradive i okeanske plastike.

Godišnje se proizvede oko šest milijardi platnih kartica - većina ih je napravljena od nebiorazgradive plastike poput PVC-a (polivinilklorida). Zamijenjene svake 3-4 godine, te kartice zajedno doprinose oko 5,7 miliona tona viška plastike na odlagalištima širom svijeta.

Mastercard je pokrenuo Green Payments Partnership (GPP) 2018. godine kako bi se pomoglo industriji plaćanja da smanji svoje oslanjanje na upotrebu PVC plastike u proizvodnji kartica.

- Naš je cilj jednostavan: želimo pomoći bankama da ponude potrošačima više ekoloških kartica, i poduzimamo konkretne korake kako bismo postigli tu promjenu, kaže Ajay Bhalla, predsjednik tvrtke Cyber ​​& Intelligence, Mastercard. - Na ovaj način svima koristi - to je bolje za okoliš, bolje za poslovanje i zadovoljava potrebe potrošača.

Već više od 60 finansijskih institucija , uključujući banke s višim slojem kapitala kao što su DBS, Santander i Crédit Agricole, treba početi izdavati kartice s odobrenim materijalima.

- Zadovoljstvo nam je što sarađujemo s Mastercardom na ovoj važnoj inicijativi za zaštitu okoliša novom DBS Eco Card, prvom kreditnom karticom u Aziji izrađenom od pollaktične kiseline - obnovljivog i biorazgradivog polimernog materijala koji tokom spaljivanja ne emitira otrovne plinove - kaže LIME LIM Him Chuan, generalni direktor DBS banke (Tajvan).

- S obzirom da su DBS i Mastercard usredotočeni na održivost, ova kartica naglašava našu posvećenost zaštiti okoliša kao putu za svakoga.

Da bi pomogao daljnjim naporima, Mastercard je stvorio direktorijum održivih kartičnih materijala, uključujući podatke o tome gdje su im izvori, kako bi pomogao bankama i drugim izdavateljima kartica da izvrše tranziciju.

Mastercard-ova Global DigiSec laboratorija u Velikoj Britaniji stoji iza nauke i istraživanja izrade kartičnih materijala kako bi se procijenili okolišni zahtjevi u ime industrije.

- Znamo da naši kupci traže održivije proizvode i traže načine pozitivnih promjena u svijetu. Ovaj pristup nam je omogućio ne samo pružanje potreba potrošačima, već i nuđenje proizvoda koji je u skladu s našim vrijednostima korporativne održivosti - kaže Marco Briata, voditelj odjela digitalnih plaćanja u Crédit Agricole Italia.

Prelazak na održivu plastiku dobio je dodatni poticaj prošlog mjeseca, kada je Visa najavila da će razviti kartice izrađene od recikliranog materijala u svim finansijskim institucijama na globalnom nivou. Kartična shema sarađivala je s CPI kartičnom grupom kako bi se izradila Earthwise High Content Card koja je izrađena od 98% reciklirane plastike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.