Izvor: Indikator | Četvrtak, 23.07.2020.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SBF i Fondacija Mozaik organizuju prvi regionalni sajam inovacija Sarajevo 2020

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, 15. i 16. septembra 2020. godine organiziraju prvi regionalni virtuelni sajam inovacija "Sarajevo 2020".

Poznato je da su inovatori iz država bivše Jugoslavije po broju inovacija jedni od plodonosnijih inovatora u svijetu. Neosporan je i kvalitet domaćih inovacija, uzmemo li u obzir izvanredne rezultate koje ostvaruju na međunarodnim izložbama.

Međutim, iako svjetski priznati, zbog slabe povezanosti sa privredom i nedostatka kapitala, mali broj inovacija se nađe na tržištu.

Sarajevo 2020 će na jednoj strani omogućiti inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama – kao najvrijednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

- Cilj sajma je bitno unaprijediti proces komercijalizacije inovacija i pozicionirati BiH kao regionalni centar za inovacije. Sajam će se odvijati putem našeg novog softvera, a implementator će biti Agencija MaŠta. Startup studio je obezbijedio fond od 500.000 KM za ulaganje u inovacije koje imaju potencijal biti društveno odgovorne i profitabilne, te koje će se registrirati kao d.o.o. u BiH - rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni tvorac Sajma.

Osim obezbjeđenog fonda za ulaganje, te mogućnosti da svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja, na Sajmu će biti dodijeljene novčane nagrade za najbolje inovacije. Posjetioci će prvog dana sajma imati priliku i poslušati priču o počecima jednog od najpoznatijih inovatora iz regiona Mate Rimca iz Rimac Automobili, Bakira Kalajdžisalihovića, inovatora iz BiH koji je zaposlen u Boingu gdje se i proizvodi njegova inovacija (TBC).

Nakon toga, inovatori imaju priliku da predstave svoje inovacije, te da učestvuju u nagradnom fondu koji će im omogućiti da osvoje titulu "Inovatora godine 2020" ili neku od medalja i novčanih nagrada. Drugog dana održavaju se individualni razgovori i pregovori, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Organizator Prvog regionalnog sajma inovacija je i Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija, koja se već 11 godina zaredom održava u glavnom gradu BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.