Izvor: Indikator | Četvrtak, 23.07.2020.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tekstilnu industriju očekuje pad od 30% - Krizu će preživjeti samo najbolji

(Foto: Artem Shadrin/shutterstock.com)
Obim poslovanja tekstilne industrije u 2020. godini smanjiće se između 25 i 30% zbog posljedica pandemije COVID-19, rečeno je na virtualnoj panel diskusiji "Dan poslije u tekstilnoj industriji i industriji radne i korporativne odjeće" podržanoj od švicarskog SIPPO projekta, na kojoj su učestvovale patnerske organizacije (privredne komore i poslovna udruženja za podršku privredi) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

- Sveukupna konkurencija duž lanca vrijednosti raste, a krizu će preživjeti samo najbolji u industriji. Manja potražnja stvara dodatni pritisak na dobavljače, stoga će opstati samo oni dobavljači koji su fleksibilni, poštuju rokove isporuke te posjeduju visok kvalitetet izrade proizvoda, rečeno je.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 te blokade u proizvodnji, koje se nastale kao njena posljedica, uzrokovala je kašnjenje u isporuci novih kolekcija između četiri do šest sedmica, što znači da će proizvodnja zimske kolekcije početi tek u septembru.

Prodavci, kako je istaknuto, i dalje imaju velike zalihe starih kolekcija i ne poručuju nove. Kao jedan od problema u ovoj industriji naglašen je i problem nedostatka mlade, dobro obrazovane radne snage.

Govornici na panel diskusiji bili su predstavnici kupaca tekstilnih proizvoda iz Njemačke – Carsten Schreiter, generalni direktor kompanije Hitl Hose, koji je također predstavljao i njemačko udruženje tekstilne industrije DTB, i Marc Lübbert, generalni direktor kompanije MERK. Virtualna panel diskusija okupila je 43 učesnika, predstavnika poslovne zajednice za podršku privredi i kompanije iz balkanskih zemalja.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora RS, Udruženje UTOK te kompanije Alma Ras Olovo, Bilkon Bileća, Exclusive Lingerie Banjaluka, Kuna export-import Visoko, Mraz Pale, Studio Imaginarium Banjaluka i Zenko Zenica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.