NavMenu

U FBiH odobren moratorij na kredite u vrijednosti od oko 3,2 mlrd KM

Izvor: eKapija Srijeda, 22.07.2020. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Za aktivaciju moratorija na otplatu kredita u Federaciji BiH od 1. aprila do 10. jula ove godine stiglo je 48.948 prijava, kazao je za Avaz direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

- Iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorij je oko 3,2 mlrd KM i ima učešće oko 21% u ukupnim kreditima, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, dok je učešće odobrenih u ukupnim kreditnim obavezama 19% - pojasnio je Mahmuzić.

Od 48.948 zahtjeva odobreno je njih 40.022, u vrijednosti od 2.870.629.000 KM.

- Od ukupnog broja građani su podnijeli 45.687 zahtjeva za odgodu plaćanja kredita u vrijednosti višoj od 943 mil KM. Od tog broja banke su odobrile 37.106 zahtjeva u vrijednosti višoj od 845 mil KM. S druge strane, kompanije su podnijele 3.261 zahtjev, a pokušale su odgoditi plaćanje 2,25 mlrd KM kreditnih obaveza - istakao je Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, bh. privrednicima su banke odobrile moratorij u 2.916 slučajeva, na vrijednost kredita od 2,025 mlrd KM.

- Banke nisu prihvatile zahtjeve onih klijenata koji nisu imali urednu otplatu u ranijem periodu i zbog toga nisu mogli biti obuhvaćeni privremenim mjerama.

S ukidanjem mjera koje su otežavale poslovanje i normalizacijom dijela ekonomskih aktivnosti povećava se i broj klijenata koji odustaju od moratorija na osnovu vlastite procjene, naglasio je Mahmuzić.


On je pojasnio da poseban dio predstavljaju mikrokreditne organizacije (MKO) i lizing društva.

- Njihovi klijenti su do početka juna podnijeli 28.361 zahtjev. Vrijednost kredita za koje je zatražena odgoda viša je od 236 miliona maraka - rekao je Mahmuzić.

Mikrokreditna i lizing društva odobrila su građanima i privrednicima moratorij u 26.057 slučajeva, a radilo se o kreditima u vrijednosti višoj od 213 mil KM.

I u ovom slučaju bilo je odbijanja, a najčešći razlog za to je činjenica da klijent koji se obratio s zahtjevom nije u kategoriji onih čija je kreditna sposobnost pogoršana zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.